Quantcast
Channel: Eenvoudig Leven
Viewing all 1319 articles
Browse latest View live

Drukte en zorgen

$
0
0
Het is druk. Niet vervelend druk, maar gewoon de drukte van de tijd van het jaar. Allerlei bijeenkomsten staan er in de agenda. Er zijn meer bestellingen dan normaal in de webshop (wat uiteraard alleen maar super fijn is!). En er zijn duizend-en-één december-dingen, die ik graag wil laten doorgaan: kaartjes schrijven, bezoekjes afleggen, presentjes schenken, pakjesavond, lekkere dingen bakken, oliebollenfeest en nog veel meer :-)).

Maar tussen dat alles door zijn er zorgen in ons gezin gekomen. Zorgen die maken, dat er toch bepaalde dingen geschrapt worden vanwege ineens: ´onbelangrijk´. Eén van onze kinderen is ziek. Ziek in de zin van: langdurig en omgeven met veel zorgen. Ik zal daar op een later moment vast wel iets meer over vertellen. Voor nu laat ik het hier even bij. Het maakt in elk geval dat ik bij tijden compleet leeggezogen ben. Daarnaast is het zo, dat zo leeg mijn energievoorraad is, zo vol is mijn hoofd. Wat passen daar veel muizenissen in! Af en toe val ik hierdoor compleet uit mijn rol :-). Gisterenavond was ik zó laag gezonken (grapje hoor, want zo erg is het nu ook weer niet), dat ik kant-en-klare lasagneschotels als avondeten serveerde.


Commentaar van de jongens: ¨Best te nassen. Alleen volgende keer graag een schaal extra nemen.¨ Ha, ha, dat zal ik onthouden, hoor. Wellicht komt dit nog wel een keer op tafel :-).

Intussen zijn er ook veel fijne en feestelijke dingen. Vorige week donderdag werd onze jongste dochter, Maria, 16 jaar.


Haar grote hobby is: bakken.
Maria was dat ook heel gelukkig met deze
prachtige bakboeken!
En vrijdag onze oudste zoon, Wim, 29 jaar.

Wim, de automonteur
Zaterdag vierden we onze 31ste huwelijksverjaardag. En zondag was onze schoondochter, Geertje, jarig. Verder vierden mijn zus en haar man hun 12 1/2-jarig huwelijk, kwam Jan met een mooi rapport thuis, had Hans een goed functioneringsgesprek en nog veel meer zaken om blij over te zijn. Dat zijn de gouden randjes aan elke wolk.

Ik probeer en wil niet vooruit kijken en het vertrouwen hebben, dat we precies krijgen wat we kunnen dragen en wat goed voor ons is. Hoe moeilijk het soms ook is.

Zijt dan niet bezorgd tegen den morgen; want de morgen zal voor het zijne zorgen; elke dag heeft genoeg aan zijn zelfs kwaad.
Mattheüs 6 : 34

Advertorial

$
0
0
Spelregels
Vooraf even de ´spelregels´ voor wie hier nog maar kort meeleest en zich afvraagt: ¨Een advertorial op deze blog? Hoezo?¨
Aan de linkerkant van m´n blog (en soms bovenaan) draaien banners van adverteerders. Dit zijn speciaal geselecteerde adverteerders, die producten of diensten aanbieden, die passen binnen ¨Eenvoudig Leven¨. Niet zelden ken ik de mensen en/of hun producten of diensten persoonlijk en kan ik uit eigen ervaring ze van harte aanbevelen.
Voor nieuwe adverteerders schrijf ik altijd een advertorial, om ze goed onder de aandacht te brengen. Terugkerende adverteerders vragen soms ook, of ik een advertorial wil schrijven. Bijvoorbeeld om aandacht te vragen voor een nieuw product, een actie, of iets dergelijks.
Omdat niemand zit te wachten op verborgen reclame, geef ik zo´n bericht altijd de titel ´Advertorial´ mee. Je kunt dan zelf beslissen, of je verder wilt lezen, of de reclame aan je voorbij laat gaan. Elke maand verschijnt er maximaal één advertorial.

Er zijn vandaag drie adverteerders, die ik voor het voetlicht haal:
1) Kefir.nl
2) Bellebien
3) Jeantique

1) Kefir.nl
Bij kefir.nl kun je gedroogde kefirkorrels kopen, waarmee je kefir kunt maken.
Misschien ken je Kefir nog van vroeger. In de jaren zeventig, was deze gezonde drank heel populair. Misschien ken je deze drank via mijn blog. Ik ben namelijk al jarenlang kefir-fan.
Misschien ken je kefir niet? Dan ga ik je eerst iets meer vertellen over kefir.

Wat is kefir?
Kefir (en dan heb ik het over melk-kefir) is een zuiveldrank, waarin door fermentatie allerlei goede bacteriën zitten. Deze bacteriën zorgen voor een gezonde darmflora. En een gezonde darmflora is weer van het grootste belang voor een goede gezondheid. Kefir is dus een probiotica (precies het tegenovergestelde van antibiotica). Dit is de hele korte versie en in mijn eigen woorden van wat kefir is. Voor wie het wat preciezer wil weten, citeer ik van de website van kefir.nl:

Kefir is een fris zure zuiveldrank welke ontstaat door kefir toe te voegen aan melk. Hierdoor begint de melk te fermenteren. Door deze fermentatie is het een licht alcoholische drank (0,1 - 0,3%) en is het dikker dan melk. Kefir bevat gisten (bijvoorbeeld Saccaromyces unisporus, Kluyveromyces marxianus) en rechtsdraaiende bacteriën (o.a. lactobacillus caucasus, kefyr) welke in harmonie met elkaar samenleven en welke zorgen voor het fermentatieproces.  


Waarom zou je kefir drinken?
Kefir is heel gezond en ook nog eens lekker. Veel mensen gebruiken probiotica als ondersteuning van de darmflora tijdens of na een antibioticakuur. Zelf doe ik dat ook! Maar daarnaast is kefir ALTIJD een goed idee als het behoud van een goede darmflora je lief is. Kefir bevat naast gezonde bacteriën ook calcium en diverse vitamines.
Kefir smaakt lekker fris. Het lijkt een beetje op milde karnemelk. Het is heel, heel licht alcoholisch. Dat komt door het fermentatieproces. Het is zó weinig alcohol, dat je kefir met een gerust hart ook aan kinderen kunt geven. Ik ben erg gevoelig op alcohol. Na één slok wijn of bier of iets dergelijks krijg ik al een lam gevoel in mijn armen en benen. Maar bij kefir heb ik daar geen last van. 

Waarom zou je kefir zelf maken?
Vroeger had ´iedereen´ een startpot kefir op het aanrecht staan en deelde men van deze starter uit aan vriendinnen, buren en familie. Maar met een starter kan op den duur iets misgaan. Er kunnen bacteriën in komen, die je er níet in wil hebben, om maar iets te noemen. Daarom zijn er nu de gedroogde kefirkorrels. Met deze korrels maak je een aantal keren kefir en als je weer eens een frisse start wil maken, neem je gewoon een nieuw zakje.
Kefir is een probiotica, waar alleen de dingen in gaan, die je er zelf in stopt. Niet de suikers bijvoorbeeld, waar de probiotica uit het zuivelschap in de supermarkt vol mee zitten. Die kant-en-klare probiotica is bovendien veel duurder dan je zelfgemaakte kefir.
Kefir maken is kinderlijk eenvoudig. Je kunt het maken van (rauwe) koemelk, van geitenmelk, maar ik heb het ook wel met goed resultaat van plantaardige melk gemaakt.

Een nieuwe trend?
Deze week stond er juist een artikel in de Telegraaf over kefir. 
In het artikel wat werd geschreven door Vivian Reijs en Rineke Dijkinga  staat o.a.:

Hebben we te maken met een voedselhype of is kefir een blijvertje?

“Kefir bestaat al heel erg lang. Ik denk niet dat iedereen erop zit te wachten om het zelf te maken. Maar ik denk wel dat kefir deel gaat uit maken van ons voedingspatroon en ‘gewoon’ wordt. Quinoa was aanvankelijk ook trendy. Men dacht dat het een hype was in de superfoods, waar je overigens niet zo veel meer over hoort, maar quinoa is gebleven en tegenwoordig een heel normaal product om te eten. Ik verwacht dat het met kefir ook zo gaat.”

(Als je het hele artikel wil lezen, kijk dan op: http://www.mijn-lichaam.com/organen-en-weefsel/mdl/de-comeback-van-kefir)

Maak nu voordelig kennis met kefir!
Op kefir.nl loopt een leuke aanbieding voor iedereen die (opnieuw) wil kennismaken met kefir:

Tijdelijke Aanbieding

Starterpakket Kefir 3 zakjes (yoghurtplantje)

Starterpakket Kefir 3 zakjes (yoghurtplantje)€ 11,95bestel nuBestel nu, betaal pas achteraf!

Bestellen? Meer tips? Gebruiksaanwijzing? Je vindt alles op: kefir.nl

2) Kersttafelkleden en kerstboomrokken van Bellebien
Bij Bellebien is het (bijna) kerst. En dat betekent: volop keuze uit prachtige kersttafelkleden. Je wist natuurlijk al, dat je bij Bellebien terecht kunt voor speciale wensen en een heel bijzondere collectie tafelkleden! Denk bijvoorbeeld aan de tijdloze tafellakens met ingeweven Franse lelie in allerlei kleuren en maten. Maar Bellebien heeft ook een prachtige collectie speciaal voor kerst!

Natuurlijk vind je heel veel in de traditionele kerstkleuren: rood, groen, wit. Maar daarnaast zijn er ook kerstkleden in de kleuren van nu: taupe en grijs, bijvoorbeeld. Hoe gaaf is dat?


Er is veel uit voorraad leverbaar. De hele collectie vind je hier: kersttafelkleden. Heb je een speciale wens? Dan dringt zo langzamerhand de tijd. Neem in dat geval snel contact op met Lisette van Bellebien.

Voor vragen en persoonlijk advies,  
wij helpen u graag:  06-11 17 63 99

Bij Bellebien kun je ook terecht voor kerstboomrokken van zwaar vilt. Met deze rokken werk je de pot of stam van de boom netjes weg. De rokken zijn verkrijgbaar in de kleuren rood, kerstrood, taupe, grijs, donkerrood en groen.

3) Jeantique
Wie het afgelopen jaar meelas op mijn blog, weet dat we onze woonkamer opgeknapt hebben. Er werd gewit, er kwam een nieuwe vloer, er kwam nieuwe raambekleding en als kers op de taart kwamen er nieuwe zitmeubelen: een bankstel en een losse fauteuil.
Deze meubelen kochten we bij jeantique in Goor. Goor ligt voor ons bepaald niet naast de deur, maar is daarentegen een behoorlijk eind rijden. Dat hadden we er graag voor over, om bij Jeantique te kopen.

Jeantique levert namelijk handgemaakte meubelen. Geen goedkope rommel uit Verweggistan en/of een lage-lonen-land wat je na korte tijd naar de stort kunt brengen. Maar: tijdloze kwaliteitsproducten, met liefde in eigen atelier gemaakt en die heel lang mee kunnen. Dat is precies wat wij wilden!

Het zelf maken van de meubelen brengt vanzelf met zich mee, dat je bij Jeantique terecht kunt voor afwijkende maten. Zo hebben wij gekozen voor één heel lange bank, namelijk 2.40 meter. Fijn veel zitplaatsen voor ons grote gezin. Maar zoiets is ook handig voor in restaurants, zorginstellingen enzovoorts.

De huiden waarvan de lederen banken bij Jeantique gemaakt worden, komen ongekleurd bij hen binnen. Ook het kleuren wordt in eigen atelier gedaan. Er is een ruime keuze in standaard kleuren, maar ook hiervoor geldt, dat maatwerk mogelijk is.

Dit filmpje geeft een leuke indruk van dit proces:



Jeantique heeft een prachtige showroom, waar je inspiratie kunt opdoen. En natuurlijk deskundige mensen, die je helpen bij het maken van je keuze en jouw wensen omzetten in ontwerpen. Wij vonden dit een reis naar Goor beslist de moeite waard.



undefined
Dit is de losse fauteuil die wij kozen. Een eigen ontwerp van Jeantique, waarbij vormgeving van jaren her samenging met de stoere industrial look van nu.

Wij kunnen je Jeantique van harte aanbevelen!


Over een warme deken en hoe we leven met ziekte in het gezin.

$
0
0
Nadat ik schreef, dat we te kampen hebben met een ziek kind in ons gezin, kregen we van alle kanten steun. Er kwamen meelevende woorden per e-mail, messenger, app, post en telefoon. Er kwamen kaartjes en zelfs kadootjes. Heel bijzonder. Het voelde echt als een warme deken! En wij kunnen weten, hoe een warme deken voelt :-)). Een paar weken geleden deed mijn zus namelijk haar nauwelijks gebruikte wollen deken van Slaappunt aan ons kado. Zij en haar man vonden die deken veel te zwaar en gingen er erg onder dromen. Nu genieten wij ervan. Wij houden juist van gewichtig ;-). Dus hebben we bovenop die slaappunt deken ook nog eens onze oude (nogal dun geworden) deken liggen en slapen nu onder een heuse dekenvracht. Heeeeerlijk! Net zo heerlijk, als die warme deken van reacties dus!

Inmiddels zijn wij een paar weken verder en weten familie en naaste omgeving van de ziekte in ons gezin af en zal ik ook op deze blog één en ander delen. Ik houd het wat summier, want ziekte is toch best privé. Het gaat om onze Maria. Zij heeft anorexia. En wat is dat een lastig verstaanbare ziekte! Heel moeilijk. Mensen die zich er nooit in verdiept hebben, denken misschien: kwestie van voedsel erin stoppen en dan is het over. Was het maar zo eenvoudig! De zaak ligt behoorlijk gecompliceerd. Niet in het laatste geval doordat er twee kanten door elkaar heen lopen: de psychische kant en de lichamelijke kant. Wie er graag iets meer van wil weten, verwijs ik naar de documentaire Emma wil leven. Deze documentaire is aangrijpend en heftig en laat alle kanten van deze akelige ziekte zien.

In de afgelopen tijd heb ik enorm met Maria moeten ´leuren´. Ik kan er geen ander woord voor bedenken. Het gaat niet goed met haar. Ze is helemaal thuis van school, doordat ze totaal geen energie meer heeft. Desondanks word je met zo´n ziekte, als je eenmaal bij de huisarts bent geweest, op een ellenlange wachtlijst voor hulp gezet. Ik heb alles geprobeerd om eerder hulp te kunnen krijgen, juist omdat ik zie, dat het hard achteruit gaat. Uiteindelijk heeft Maria´s cardioloog vorige week de zaak in een stroomversnelling gebracht. Maria was bij de cardioloog op controle vanwege de Reveal (ingebouwde monitor) die ze heeft en zij constateerde, dat Maria´s hartslag heel traag is. Een bewijs, dat er tekorten zijn, die gevaarlijk kunnen worden. Als al het vet in je lichaam op is, gaat je lichaam je spieren ´opeten´ om zo lang mogelijk de organen te sparen. Je hart is bijvoorbeeld zo´n spier...

Vandaag, binnen 1 week!, waren we (Maria, Willem en ik) op de eetstoornissenpoli van het Sophia Kinderziekenhuis. Het was zeer intensief. We hebben al dan niet gezamenlijk gesprekken gehad van 14.00 uur tot 17.30. En dat, nadat we vanmorgen al heel lang thuis bezig waren met het invullen van allerlei lijsten. Om alleen voor mezelf te spreken: ik moest 9 vragenlijsten invullen en daar was ik van 5.00 uur tot 6.45 ingespannen mee bezig. We waren alledrie compleet gevloerd, toen we dik na half 7 thuiskwamen. Er was eigenlijk een kerstvertelling in de kerk, waar we elk jaar naar toe gaan. Maar dit jaar zijn we blij, dat Maaike met Jan en Henk wilde gaan.

Donderdag wacht ons bij leven en welzijn nóg zo´n dag. Dan zijn we van 11.00 tot 16.00 in het ziekenhuis voor gesprekken met drie verschillende mensen. Intussen loopt er dan nog een aanvraag voor een (lichamelijk) onderzoek bij een kinderarts in een ander ziekenhuis. En dan kunnen we al met al op 10 januari het adviesgesprek tegemoet zien. Gelukkig gaat er intussen al wel behandeld worden, want een diëtist gaat uitrekenen wat Maria precies moet eten om niet nóg meer af te vallen. Dat mag namelijk niet, anders wordt ze opgenomen. Dat willen we natuurlijk het liefst voorkomen. Hopen en bidden, dat het gaat lukken!

Intussen heeft Maria´s ziekte een grote plaats in ons gezin. We moeten het allemaal verwerken en zo onze manier vinden om ermee om te gaan en Maria te steunen. Het is mooi om te zien hoe de gelederen zich om Maria sluiten. Alle brussen staan als een muur om haar heen om haar te beschermen en te steunen. Wat is dat fijn!

Praktisch heeft het natuurlijk ook veel kanten en gevolgen. Maria is hele dagen thuis en ik wil haar niet alleen laten. Ik probeer de dag een klein beetje voor haar in te vullen. Zo heeft ze al mijn afleveringen van de kookrubriek van Terdege (4 jaargangen!) netjes uitgesneden en in een map gestopt. Af en toe bakt of kleurt ze wat. Ook heb ik samen met haar bedacht wat ze minimaal per dag eet. Ze eet totaal andere dingen dan de gewone gezinspot en ik heb soms het gevoel alsof ik een dieetkeuken run: een speciaal menu voor Maria, een aangepast eetprogramma voor Willem die wat moet afvallen (de hoge bloeddruk kwam terug), een eiwitrijk menu voor Koos die wil aankomen (om bij Defensie aangenomen te worden na zijn opleiding), en dan nog een hongerige bouwvakker, een hongerige groenvoorziener en wat ´gewone´ kostgangers te voederen. O ja. Zelf heb ik snoep uit mijn menu geschrapt, want ook ik ging uitdijen :-)). Daarnaast gaat er veel tijd zitten in bezoeken van artsen, lezen van informatie, informeren van school, familie en belangstellenden. Het is, kort gezegd, gewoon heel druk.

Toch gaat het gewone leven ook door en moet er gewerkt worden, zijn er leuke en minder leuke bezigheden, dringende en minder dringende zaken, verjaardagen, gesprekken op scholen en nog veel meer.

Van sommige gewone, dagelijkse dingen heb ik foto´s gemaakt: mijn blog-geheugen. Fijn om zo te zien, dat juist het gewone leven (wat zo bijzonder is) ook doorgaat. Een kleine selectie:

Maria kreeg voor haar verjaardag een kleurboek en krijt en kleurde deze prachtige plaat in (hier nog niet af).


Maaike haalde haar rijbewijs en er was dus taart. Maaike is de zesde in ons gezin, die haar rijbewijs haalt. Alle zes hebben ze het opgespaard van (bij)baantjes. Hier worden namelijk geen rijbewijzen verstrekt aan 18-jarigen die niet roken of anderszins hun papiertje ´verdienen´. Het is bloed, zweet en tranen om dat rijbewijs te bemachtigen ;-). Maaike was er overigens circa 1600,00 euro aan kwijt. Ik denk, dat dat redelijke gemiddeld is.



Ik probeer regelmatig overtollige dingen te lozen (o.a. via m´n marktplaatswinkeltje). Aanstaande zaterdag hebben we hier een poetsfeest. De hele halve familie komt meehelpen om eens lekker met z´n allen alles blinkend schoon te poetsen voor het Kerstfeest. Ha, ha, niet speciaal daarvoor, hoor! Het kwam gewoon zo uit. En die aanstaande poetsdag zorgt er als vanzelf voor, dat er spullen opgeruimd worden. Bij elk ´ding´ wat verdwijnt, word ik blijer.

Regelmatig boeken en andere spullen op MP
Maria´s beugel ging eruit. Altijd een historisch moment. Had ik een half jaar geleden maar liefst DRIE beugelkinderen tegelijk, nu nog maar één (Jan). Wat heeft Maria een mooi gebit gekregen. Heel fijn!


We hadden een oergenoeglijke gezinsavond/pakjesavond. Niet speciaal met Sint, maar wel met kadootjes en gedichtjes en een eenvoudig maar gezellig en lekker ´lopend buffet´.


Vanwege de schrikbarend gestegen boterprijs, heb ik mijn boterkarn weer te voorschijn gehaald. Ik heb elke week 5 liter verse, rauwe, boerenmelk. Ik schep daar de room vanaf en bewaar die in de vriezer, totdat ik genoeg heb om er boter van te karnen. Ik karnde toen ik zo´n 1300 gram room gespaard had (van 5 weken melk).


Ik had foto´s gemaakt van het proces, maar op de één of andere manier krijg ik de foto´s niet van mijn telefoon en zijn ze ook niet opgeslagen in mijn Google Foto´s. Daarom heb ik maar screenshots gemaakt van de foto´s en zal die hier delen.

Na een poosje draaien aan de zwengel
van de boterkarn, scheidt de boter zich
in vlokken van de (karne)melk.

Ik laat de inhoud van de karn in een
vergiet met neteldoek lopen.
De boter blijft op het doek liggen.

Ik laat de boter goed uitdruipen door
wat in de doek te knijpen

Er blijft een prachtige kluit boter over

De boter moet al knedend uitgespoeld worden
met koud water.

Als de boter ´schoon´ is, kneed ik er wat zout door.
Het eindproduct is een volle pot boter en een
flesje karnemelk voor tezamen
ongeveer 90 cent.
Ook waren er de bekende ritjes naar de groentenboer aan het einde van de markt. Dat levert soms verrassingen op, zoals een paar weken geleden een leuke hoeveelheid maïskolven. Daar zijn we dol op! Nadat ik de bladeren eraf gehaald had, werden de kolven een klein kwartiertje gekookt in ruim water. Na het koken was er het maïsknaagfeestje en smulde iedereen van deze gezonde snack, naar smaak met wat zout, boter en/of citroensap eroverheen gesprenkeld.


Ook was er een flinke hoeveelheid Jonagolds. Een krat of zes. Die waren gevallen. Eerst was ik van plan er een voorraad gedroogde appelschijven en een flinke voorraad appelmoes van te koken. Helaas waren de appels zó gebutst en beschadigd, dat ik ze niet gemakkelijk op mijn schilmachientje kon schillen. En met de hand, schil je je met zo´n hoeveelheid minimaal een rsi-arm. Dus verdwenen er appels met kilo´s tegelijk in mijn Weck-ontsapper om er heerlijke appelsap zonder toevoegingen van te maken. Zo lekker! Je hoeft spontaan noooooooooit meer de zooi uit de winkel :-).


Natuurlijk werd hier vorige week ook genoten van het pak sneeuw. Want behalve dat het ongemakken opleverde (vooral in het verkeer), was er ook tijd voor sneeuwpret. Hans, die de hele dag in de sneeuw had gewerkt (bomen rooien), vond het toch leuk genoeg, om ´s avonds een enorme sneeuwpop (2.30 meter) te maken. En natuurlijk waren er de sneeuwballengevechten en gewoon het simpele lopen in de knoerpende sneeuw. Heerlijk!







En zo kabbelt dus ook het gewone leventje in Huize Luijkensteijn verder. Of, nou ja, kabbelen? Het heeft de laatste tijd meer weg van een stroomversnelling. Hopelijk komen er weer rustiger tijden!

Vanuit het ziekenhuis

$
0
0
Even een logje tikken, terwijl ik zit te wachten in het ziekenhuis. Er is hier vrij wifi en ik heb mijn laptopje (chromebook) meegenomen. Wat een luxe ;-). Ik zit in een restaurant. M´n lege koffiebekertje op tafel. Om me heen er is geroezemoes en door de speakers klinken flarden achtergrondmuziek. Aan het tafeltje naast me zit een vrouw ook op haar laptop te werken. Af en toe voert ze zachtjes een telefoongesprek. Aan het tafeltje aan de andere kant zitten twee meiden gezellig aan de koffie. Het is hier wel even uit te houden. Hoewel ik het wel koud vind en met m´n jas aan zit. Maar dat kun je niet helemaal serieus nemen. Ik heb het namelijk altijd koud en pas bij 30 graden gaat mijn vest uit :-).

Na mijn vorige logje hebben we enorm veel reacties gekregen. Alle reacties zijn met aandacht gelezen en worden zeer gewaardeerd. Maar het is teveel om iedereen persoonlijk te antwoorden. Dat voelt wel een beetje ongemakkelijk, omdat veel mensen hun persoonlijke verhaal aan ons toevertrouwden. Dat voelt als kostbaar. Dat ís ook kostbaar. En het is dus níet dat het niet gewaardeerd is, als je (nu) geen persoonlijke reactie terug krijgt. Veel mensen gaven ook tips over behandelingen en ziekenhuizen/klinieken waar men goede ervaringen mee heeft. Ook deze tips worden zorgvuldig bewaard. Wie weet gaan we ze nog eens nodig hebben.

Het is een heel rare week, nu. Nadat we maandag heel veel tijd in het Sophia hadden doorgebracht, was ik gisterenmiddag zo´n beetje de hele middag met Maria in het Albert Schweitzerziekenhuis. Daar wordt haar lichamelijke conditie in de gaten gehouden door een kinderarts. En vandaag doen we nog een keer een dagje Sophia. Op dit moment is Maria bezig aan het laatste interview. Als dat afgerond is, zijn alle onderzoeken en gesprekken achter de rug en hebben we wat dat betreft even ´rust´ tot na Oud&Nieuw. Ik schrijf bewust ´rust´ tussen aanhalingstekens. Want met zo´n ziek(t)e in huis, heb je domweg geen rust meer. Dat gaat dag aan dag door. Er moet immers elke dag gegeten en gedronken worden. Maar goed. Langzaam vinden we daarin wel onze weg.

Ik merk, dat het best een grote druk op de gezinsleden legt. Alleen al vanwege het feit dat ik nu veel weg ben en als ik er wèl ben, toch wat minder aandacht voor iedereen heb. Het is even niet anders. Om mijn afwezigheid te compenseren doe wat consessies: kerstkaarten schrijven sla ik een keertje over. En de warme maaltijd is steeds zo gemakkelijk mogelijk. Eergisteren bijvoorbeeld zuurkoolstamppot. En gisteren wraps met een heerlijke vulling van tomatenprut met gehakt en bonen. Je hoeft echt niet altijd uren in de keuken te staan om een lekkere maaltijd op tafel te kunnen zetten.

Sommige dingen moeten uiteraard gewoon doorgaan. Ik was dan ook best gefrustreerd, toen mijn wasmachine het vanmorgen niet deed. Dat kan ik er echt niet bij hebben, nu! Het probleem leek simpel: hij pompte niet meer af. Ik hoorde een wat ratelend geluid tijdens het afpompen. Het klonk als een haarspeld of zoiets in de pomp. Normaal is dat geen probleem. Gewoon het water aftappen en het deksel van het pomphuis er af schroeven en de boel schoonmaken. Maar ik kreeg met geen mogelijkheid het deksel van het pomphuis eraf! Ik kon het maar een kwart slag draaien en daarna zat het muurvast. Eerst riep ik Koos erbij. Die heeft meer kracht in zijn knuisten dan ik. Maar ook hem lukte het niet. Toen heb ik een tang gepakt en geprobeerd met behulp van die tang het deksel rond te draaien. Ik zette behoorlijk veel kracht. Zoveel als ik durfde. Maar nee, geen beweging. Tenslotte heb ik mijn witgoedleverancier maar gebeld. Ik belde om 9 uur. Om 10 uur stond de monteur op de stoep. Zelf ging ik 10 over 10 de deur uit, maar Maaike en Koos waren thuis. Even over half 11 zag ik de faktuur in mijn mailbox verschijnen. Zo blij, dat het opgelost is!!! De paar tientjes, die het kostte, neem ik dan graag voor lief. Ik kan gelukkig weer verder met de was!

Het is fijn, dat het bijna vakantie is. Het is nu voor iedereen tenenloperij. Maar in de komende tijd is er in elk geval de ontspanning van even geen vroege wekkers, geen lunchpakketten, geen werkkleding wat altijd maar op tijd weer schoon in de kast moet liggen, geen huiswerk wat overhoord moet worden. Dat scheelt een hoop werk/energie/geregel.

Willem is tussen Kerst en Oud&Nieuw vrij van zijn werk en hoopt twee dagen met Jan weer een stuk Pieterpad te gaan lopen. De grote jongens zijn ook vrij van hun werk. Hans hoopt een paar dagen met een vriend naar Oostenrijk te gaan. Allemaal fijne dingen om te ontspannen.

Voor mezelf heb ik niet veel plannen. Gewoon wat in huis rondrommelen, denk ik. Er is genoeg achterstallig werk. Een deel daarvan hopen we zaterdag met z´n allen op te pakken. Dan willen we met een groepje door huis en tuin rauzen om rommel op te ruimen en ramen te zemen en de keuken te soppen en en en. Heel veel plannen en we zien wel wat er uiteindelijk van terecht komt. Wellicht lukt het ergens volgende week om samen met Maria het materiaal te kopen voor de poncho met kol, die ik voor haar wil gaan maken.

Voor de kerstdagen hoef ik me niet speciaal druk te maken. We eten een beetje uitgebreider en Willem z´n moeder hoopt 1e kerstdag bij ons te zijn. Verder geen poespas. Ik denk, dat ik vanavond nog om een paar noodzakelijke boodschappen ga. Verder heb ik mijn lijst met maandboodschappen gisteren naar de supermarkt gestuurd en die worden, als het goed is, vrijdagmiddag bezorgd. Dan heb ik in principe weer voor een hele maand alles in huis, behalve wat versproducten. Met de groentenboer heb ik afgesproken, dat ik zaterdag om 14.00 uur langskom voor restanten. Het is dus een verrassing wat er met kerst aan groenten en fruit in huis is. Helemaal goed, we (willem en ik dan toch) lusten alles. Behalve tuinbonen. Nou, die zal de groentenboer vast niet hebben :-).

De zegen van saamhorigheid

$
0
0
Als er iets is, waar ik blij van word, dan is het toch wel, als ik merk dat er in ons gezin liefde en saamhorigheid is. Ik besef ook, dat het onbetaalbaar en zeer kostbaar is. Iets, wat je moet koesteren en voeden. Er is maar weinig voor nodig, of er is onherstelbare ruzie en verdeeldheid.

Ik kan me nog goed herinneren, dat mijn ouders dat ook altijd heel belangrijk vonden. Ze deden er ook alles aan om een goede sfeer te behouden. Ze organiseerden familiesamenkomsten rond hun verjaardagen en met Nieuwjaarsdag. En je kon ze geen groter kado geven dan ze te laten merken, dat je van hen en van elkaar hield.

Wat ben ik er blij om, dat we die lieve mensen in de laatste maanden van hun leven samen konden verzorgen. Dat voor niemand van ons daarin ook maar íets teveel was. En dan nog is het voor mijn gevoel en wat mijzelf betreft: tekort geschoten. Heus, je doet voor je ouders nooit iets teveel! Maar van wat we gedaan hebben, hoeven we nooit spijt te hebben. Het heeft hun ziekzijn en lijden nog wat verzacht. Mijn vader heeft dat ook verschillende keren uitgesproken, dat hij zoveel liefde van zijn kinderen ervoer.

Zaterdag hebben Willem en ik ons op onze beurt ook mogen verheugen in de saamhorigheid onder onze kinderen. Ze hebben met elkaar een hele dag in huis en tuin gewerkt en zo werk gedaan, waar we niet aan toe kwamen. Bijna iedereen deed mee. Alleen degenen, die zaterdag moesten werken in de (kerst)drukte op hun werk, waren uiteraard niet van de partij. Die maakten zich elders nuttig. Verder was iedereen er: kinderen, (a.s.) schoonkinderen en zelfs de kleinkinderen :-).

Er is veel werk verzet.

De mannen waren vooral buiten bezig. Naast ons huis hebben drie Prunussen gestaan. Die werden echter veel te groot en beschadigden op den duur ons huis. Na de bloei, afgelopen voorjaar, zijn ze alvast omgezaagd. Maar de stronken waren blijven staan. En juist die stronken zorgden ervoor, dat het muurtje naast ons huis scheef ging staan en ook afgebrokkeld was. Ze moesten er dus uit. Omdat het op een onmogelijk plekje was om met een graafmachientje te werken, was het puur handwerk. Het was een loodzware klus, om de stronken uit te graven en daarna het muurtje recht te krijgen. Maar het is gelukt!! Er moet nog wel iets aan dat muurtje gedaan worden, om de beschadigingen te herstellen. Maar dat is van later zorg.




De vrouwen waren binnen bezig: POETSEN met hoofdletters :-). In de douche werd elke voeg met een tandenborstel uitgeschrobt. Een monnikenwerk, maar met een prachtig resultaat.


De ramen werden gezeemd, de shop werd helemaal opgeruimd en gerestyled, de keuken gepoetst, slaapkamers opgeruimd enzovoorts, enzovoorts. Intussen heb ik me nuttig gemaakt door de opgelopen was en strijk helemaal weg te werken. Iets waar ik ook super blij mee ben, dat ik daar op deze dag zo tijd en gelegenheid voor kreeg. En verder zorgden Willem en ik uiteraard voor de catering. Je moet tenslotte goed zijn voor je harde werkers :-). ´s Middags zaten we met z´n vijftienen aan de lunch. Er was soep, er waren pannenkoeken en natuurlijk lekker zelfgebakken brood.



En ´s avonds zaten we met z´n zeventienen aan de zelfgemaakte, zaterdagse patatten. De laatste dit jaar, want komende zaterdag wordt de frituur gebruikt voor de oliebollen.

Na het eten bakte Maria nog een appeltaart en ikzelf nog een kerstbrood.



Dat waren de enige voorbereidingen, die nog nodig waren voor de kerstdagen. Boodschappen had ik allang in huis. Aan versieren doen we niet. Lekker makkelijk dus. Al die andere kerstdingen, die ´men´ belangrijk vindt en die ons worden opgedrongen door alles en iedereen om ons heen, zijn tenslotte totaal niet belangrijk. Ik heb de afgelopen dagen tenminste niets van dat al gemist. We hebben drie bijzondere kerkdiensten bijgewoond en zaten met een tafel vol kinderen en schoonmoeder in vrede te genieten van heerlijk (maar normaal) eten. Wat kun je nog meer hebben? Het is een extra grote rijkdom, in het besef, dat anderen in groot verdriet kwamen. Een oud-klasgenoot van Dirk kwam gisterenochtend om het leven. Nog maar 27 jaar jong en dan zo in één klap weggenomen.. Mijn gedachten gingen terug, naar de tijd dat ze kind was en weleens bij ons speelde. Dat ze zelfs een keer op Dirk z´n verjaardagsfeestje was. Herinneringen waarvan je niet wist, dat ze ergens nog waren, kwamen stukje bij beetje terug. Het stemt weemoedig en maakt, dat je beseft, dat dát wat je nog hebt, zo heel kostbaar is...

2018

$
0
0

Alle lezers wens ik
een Voorspoedig Nieuwjaar!


De eerste dag van 2018 is alweer bijna voorbij.  Traditiegetrouw was de eerste dag van het nieuwe jaar een drukke dag voor mij. We krijgen dan Willem z´n familie over de vloer, omdat schoonmama op deze dag bij ons is om de nieuwjaarswensen in ontvangst te nemen.

Dit jaar was het een behoorlijke plannerij, omdat de zondag er vlak vòòr viel. Maar het is allemaal goed gekomen. De wekker liep ´gewoon´ om 5 uur af en eigenlijk vond ik dat niet erg. Dat is immers mijn gewone maandagochtendroutine. Om half 9 was alles kant-en-klaar, konden we ontbijten en daarna naar de nieuwjaarsdienst in de kerk, die om 10 uur begon.

Het was leuk om vanmiddag weer veel familie te ontmoeten. Het was een komen en gaan. Aan het einde van de middag zaten we als afsluiter nog met 15 man aan de erwtensoep, die ik vrijdag had gekookt. Ideaal, zo´n grote pan soep :-). 

Vanavond zat de huiskamer vol met eigen kinderen. Morgen is iedereen nog een dagje vrij. Extra gezellig, want ik hoop dan jarig te zijn. Een kroonjaar: 50. Ik doe er niets aan, maar natuurlijk is het gezellig om iedereen thuis te hebben en wat aan te rommelen. Maria en Jan willen nog een voorraadje oliebollen bakken. De bollen die ze zaterdag bakten zijn al op en het oliebollenvet zit toch nog in de frituurpan. Dan is het een kleine moeite om nog een baksel te doen. Ze doen maar, hoor :-). Zelf heb ik zegge en schrijve 1 oliebol op. Er moet nog 1,3 kilo af, voordat ik op mijn gewone gewicht zit. En dus snoep ik nog even een poosje niet. Ik heb er geen enkel probleem mee, moet ik zeggen. Het is heerlijk om nagenoeg suikerloos te eten, als je er eenmaal (weer) aan gewend bent.

Morgenavond gaan we met mijn brussen en aanhang uit eten, om elkaar Gelukkig Nieuwjaar toe te wensen. Het is nog steeds zo´n groot gemis, om geen ouderlijk huis meer te hebben, waar je elkaar kon ontmoeten. Ook voor onze kinderen is het niet leuk. De neven en nichten zien elkaar veel te weinig. Het is dat je tegenwoordig makkelijk contact houdt via bijvoorbeeld een familie-app. Maar dat blijft toch surrogaat.

2018 is niet alleen een kroonjaar voor mij, maar ik hoop ook een heus blogjubileum te vieren: 10 jaar Eenvoudig Leven Blog. Het is zo leuk, om terug te lezen. Wat is er veel gebeurd! Tien jaar terugkijken op je gezinsleven stemt weemoedig. Vanmiddag zat ik nog op te halen, hoe het was, toen we hier pas woonden en we 6 kinderen in 7 jaar hadden gekregen. Hoe speelde ik dat ooit allemaal klaar. Het kan niet anders, of ik was de hele dag aan het luiers verschonen, neusjes vegen, hapjes/papjes/de borst geven, kinderen in bed stoppen, uit bed halen, naar school brengen, van school halen. En naast die zes kleine koters, waren er ook nog 3 jonge pubers, die aandacht nodig hadden. Geen idee, hoe ik dat ooit heb gedaan :-). Dan heb ik nu eigenlijk maar een rustig leventje! Alhoewel het zorgen voor de kinderen altijd doorgaat. Alleen zijn het andere zorgen, als je kinderen groot zijn. Toentertijd was het vooral lichamelijk topsport, nu is het meer (mee)denkwerk. De ene keer heb je meer je zorgen over je ene kind, de andere keer over een ander. Ook de mooie dingen veranderen. Verheugde ik me ´vroeger´ over een eerste stapje of over een mooi schoolrapport, tegenwoordig maakt het me vooral blij, als ik (zoals ik in mijn vorige post ook schreef) liefde en eensgezindheid ervaar. Maaike, die vanavond aanbiedt, om Leendert z´n vriendin even thuis te brengen. De jongens die met elkaar herinneringen ophalen. De interesse in elkaars plannen en gezondheid. Dat.

En zo schuiven we langzaam maar zeker een plaatsje op. Nou ja...langzaam? Het gaat bloedsnel! Ik hoor het mijn ouders nog zeggen: ¨Voor je het weet, ben je oud.¨ Ik geloof dat ze gelijk hebben. Oud voel ik me zeker nog niet. Maar 50 is toch echt niet piep meer :-(.

50!

$
0
0
Gisteren was mijn 50ste verjaardag. We hadden een erg gezellige dag. Iedereen was vrij en er was geen planning. We keutelden allemaal maar wat aan :-).

Willem maakte ontbijt klaar voor op bed. Gewoon simpel havermout, zoals we dat zo graag lusten.  Met voor de feestelijkheid er een glaasje sinaasappelsap bij.

Terwijl ik een bad met heerlijke rozemarijn-badschuim nam, is Willem bloemen voor me gaan halen. Zowel ontbijt op bed als bloemen van Willem is iets uitzonderlijks en daarom extra genieten!



De post bracht een mooi kado. Wat voelt dat feestelijk, een koerier met een pakje voor jou!

We dronken koffie met restanten aan taart en koek van Nieuwjaarsdag en daarna splitste het gezin zich op. Trijnie kwam Maaike halen. Zij gingen stadten en chillen, zeiden ze. Ze hebben er vervolgens een lange middag voor uitgetrokken om een speciaal kado voor mij te kopen: mooie zwartleren handschoentjes (echte snoeppies!) en een verwennerij van Lush.

Leendert, Hans en Henk vertrokken naar de Mediamarkt voor een rondje inspiratie opdoen. Kijken, kijken en niet kopen, dus :-).

Willem en ik gingen naar Roukens Optiek. Willem z´n ogen zijn achteruit gegaan. De laatste tijd las hij toch wel een heel speciale vertaling van de Bijbel :-)). Tijd dus voor een oogmeting en meteen een nieuwe bril. Na de meting bleek die nieuwe bril inderdaad geen overbodige luxe. Wat zal het fijn zijn, als hij straks weer normaal kan lezen, piano spelen en achter z´n beeldscherm werken zonder daar met z´n hoofd achterover (om door het leesgedeelte te kijken) achter te zitten!


Terwijl we nog bij Roukens waren, kreeg ik een appje van Maria: zijn jullie al klaar? Oma is er! Ok, ok, we komen er al aan :-). Het werd het een dagje van bijna aaneengesloten koffiemomentjes,  zo ongeveer.

´s Avonds gingen we met mijn brussen en aanhang uit eten bij van der Valk in Dordrecht. Nu we geen ouderlijk huis meer hebben (wat is dat een leegte, deze dagen :-( ), gaan we aan het begin van het nieuwe jaar met elkaar uit eten om elkaar Gelukkig Nieuwjaar te wensen. Om de beurt kiezen we een restaurant en deze keer waren wij aan de beurt om te kiezen. Van de Valk bleek een heel goede keuze. We hebben erg genoten. Heerlijk eten, prachtig opgemaakte borden, fijne stoelen, lekker warm, geen hinderlijke muziek, rustige sfeer. Ik had een ronde tafel aangevraagd, zodat we met z´n achten goed in contact waren met elkaar en elkaar ook goed konden verstaan. We hebben de hele avond gezellig gepraat. Enorm veel herinneringen op zitten halen...

Het voorgerecht van mijn broer.
Kreeft.

Ik hou het bij vegetarisch.
Geitenkaas in filodeeg.

Mijn heerlijke, aparte, nagerecht!
Olijfijs en een witte Bros

Willem ging voor de sorbet en nam er twee!
Grapje, nepnieuws!
Eén was er van mijn schoonzus :-))

Ook deze avond werd ik weer verwend. Van mijn zussen kreeg ik boeken, die op mijn verlanglijstje stonden. En van broer en schoonzus een boekenbon. Daar ben ik ook heel blij mee, want ik spaar voor twee boeken, die samen maar liefst 149 euro kosten. Dat is nog even doorsparen dus ;-).


Trijnie appte, of we na afloop nog even bij haar langskwamen. (Ze woont op een steenworp afstand van van der Valk.) Ze had nog een doos oliebollen en appelflappen enzo die niet opkwamen. Nou, daar hebben we dus nog even een piepklein ommetje voor gemaakt en daarna reden we naar huis. Het was nog lekker vroeg (voor tienen) en dus heb ik me heerlijk geïnstalleerd onder m´n wollen deken en bij de fijne leeslampjes, die we nu bij ons bed hebben, en ben in een nieuw boek begonnen te lezen.

Maar nu is het gedaan met luieren, rustig aan doen, bakjes koffie drinken en verwennerij. De plicht roept. (de wasmand hoor ik zelfs schreeuwen ;-)). Willem is weer naar z´n werk vertrokken. Kortom: aan de bak!

Maar eerst wil ik nog iedereen heel hartelijk bedanken voor alle wensen, felicitaties en lieve woorden. Ongelofelijk hoeveel facebookberichtjes, e-mailtjes, messengers, kaartjes enzovoort er kwamen en nog steeds binnenkomen. Wat een warmte! Heel bijzonder! Weet dat ik het enorm waardeer en dat alles met aandacht wordt gelezen!

Tellen, tellen, tellen

$
0
0
Enigszins halfslachtig ben ik de afgelopen dagen weer aan het werk gegaan. Halfslachtig vanwege vakantievierende kinderen, waardoor ik niet in mijn gewone huisvrouwenflow kom. Maar goed. Ik heb dan toch mijn best gedaan om een toren van wasgoed weg te werken. Er stond woensdag een flinke berg op me te wachten.


En die berg bleek bij nader inzien slechts een selectie... Toen ik alle slaapkamers afgestruind was, kwam er minstens nog zo´n berg wasgoed voor de dag. Welkom 2018 :-)).

Ik bakte weer gewoon bruin brood. De oliebollen, appelflappen, kerstbroden en andere luxe snoeperij is op. Maar er is niets mis met een lekkere, vers gebakken bruine boterham, toch?

Ik trok een stevige kippensoep voor Hans, die al een week grieperig en snotterig is.

Ik maakte ook weer advokaat voor de shop. In de wintertijd een wekelijks terugkerend karweitje, waar ik beslist geen hekel aan heb.


En vandaag was het de dag van het balansen. Tellen, tellen, tellen dus! Trijnie kwam me een dagje helpen. Dat was super fijn. Ze noemde steeds een product van de lijst. Ik telde de voorraad daarvan. En Trijnie gaf het aantal in in de computer. Alle zakken meel, zakken zaden, zepen, flessen sap, potjes jam, bakblikken, zakken snoepjes, zakjes kruiden enzovoorts enzovoorts zijn geteld!! Het was een hele klus en het is heerlijk om achter de rug te hebben. Nu kunnen we met een schone lei aan het nieuwe jaar in de shop beginnen.

Intussen had Maria ook zin om iets te doen. Iets waar we op de familie-opruimdag niet aan toe waren gekomen. De voorraadlade onder mijn gasfornuis was één grote rommel en kon nauwelijks meer dicht. Maria heeft de la leeggehaald, alles nagelopen, halve pakjes bij elkaar gedaan enzovoorts. Nu heb ik keurig opgeruimde lade en zelfs ruimte over! Oh, wat een heerlijkheid!


Ik had (natuurlijk ;-)) nog allerlei plannetjes voor in de kerstvakantie. Maar lang niet alles is uitgevoerd. Soms helpt het om iets net even wat slimmer aan te pakken. Zo moest ik nog op stap voor schoenen voor Henk. Hij loopt op gympen. Niets mis mee, maar niet fijn als het gaat vriezen of als er sneeuw komt. Wegens gebrek aan tijd heb ik nu maar online geshopt. En er meteen schoenen voor Jan bij besteld, die eigenlijk ook best echte winterschoenen kon gebruiken. De schoenen waren al afgeprijsd, maar nu was ook het tweede paar nog eens voor de halve prijs. Zodoende heb ik nu twee paar fijne, warme, hoge schoenen voor 80 euro en het heeft me hooguit 10 minuten gekost. Kon ik dat toch mooi van mijn lijstje strepen!

Wat ook op mijn verlanglijstje stond: wol kopen om een poncho voor Maria te breien. Ik bedacht vanavond om 10 over half 9, dat dat best nog even kon. Gelukkig checkte ik de website van de wolwinkel: gesloten! Helaas. Misschien lukt het morgen nog.

Ik heb inmiddels geleerd om te kijken naar alles wat wèl gebeurd is, en niet naar alles wat nog móet. Met een groot gezin komt er zo snel iets tussen, dat een planning nooit méér is dan een verlanglijstje of een grove raming. Wat vandaag niet lukt, komt heus morgen wel. Of overmorgen. Of volgende week. Het geeft niet :-).

Keukenwerk

$
0
0
Vandaag zou het dan de eerste gewone dag, ná de kerstvakantie moeten zijn. Zoals je vast al begrijpt: dat was hier niet echt het geval :-). Er ging zegge en schrijve één kind naar school: Henk. Nou, vooruit, dik na tienen vertrok er nog één: Koos. Verder had ik Hans ziek thuis, had Maaike vrij, zit Maria nog thuis en had Jan nog een dagje vrij. In plaats van stevig huishouden, was het nog even halfslachtig als vorige week!

Behalve het gewone was- en opruimwerk, deed ik veel keukenwerk. Dat heeft er alles mee te maken, dat ik voorraden wilde opmaken/verwerken. De achterdeur is al twee weken behoorlijk versperd door kisten appels, sinaasappels, bananen, enzovoorts. En ik verlangde vrije doorgang. Ik heb de boel eerst maar eens geïnventariseerd. Ik had een kist mandarijnen staan, die werkelijk niet te pruimen waren. Heel droog en echt vies. Met pijn in het hart heb ik de hele kist in de groene container gegooid. Er kwam een doos sinaasappels voor de dag, die ik vergeten was. Er zaten een paar schimmelexemplaren tussen, die ik eruit gevist heb. Ik heb op mijn to-do-lijstje gezet, dat ik elke dag 2 liter sinaasappelsap pers. Aan het einde van de week is dan die doos vast wel leeg en heb ik nog een krat verse perssinaasappels staan voor DV volgende week. Wat een rijkdom, nietwaar?


Er staan verder nog 5 kratten appels, die gemoest moeten worden. Op mijn to-do-lijst: elke dag een krat appels wegwerken. Dat zal lekker opruimen! Krat één heb ik vandaag onderhanden genomen en leverde 6 grote potten en een schaal moes op. Fijn!





Als ik dan eenmaal bezig ben in de keuken, ben ik moeilijk te stoppen. Ik had krachtige bouillon getrokken (van 2 schenkels). Speciaal voor zieke Hans, maar ook voor Maria, die veel soep eet. En verder is iedereen hier eigenlijk wel soep-fan. Ik haalde de laatste zak tomaten uit de vriezer en brouwde een grote pan heerlijke tomatensoep. Daar hebben we bij de lunch meteen al van gegeten. Soep bij de lunch vind ik echt een vinding. Niet alleen omdat je er zo lekker warm van wordt en opkikkert van de zouten, maar ook, omdat soep zo´n ideale manier is om van je oude brood af te komen. Lekker ´soppen´ in de soep :-).


Als laatste kookte ik ook nog even een griesmeelpudding met vruchtjes. Vruchtengriesmeel is een nieuw product in de shop en Willem wilde vanavond foto´s maken. Dus moest er pudding gekookt worden. Geen probleem!


Toen moest ik toch echt de keuken uit! Twee meiden stonden achter me te dringen :-). Maria en haar vriendin Noah wilden samen een taart gaan maken. Ze hadden op de facebookpagina van Laura´s Bakery (daar zijn ze fan van) een indrukwekkende oreotaart uitgekozen om te bakken. Het was echt een middagvullend programma. En al ging het niet helemaal van een leien dakje (ze zijn nog niet zo heel ervaren), ze hadden er veel plezier in en het resultaat mocht er wezen!


Vier lagen! Nog niet superstrak,
maar een kniesoor, die daarop let!

Een andere uitloop/nasleep van de Kerstvakantie vormt de puzzel, die op tafel ligt. Nog een paar stukjes, dan is hij af. Wat mij betreft wordt dan meteen een volgend exemplaar op tafel gelegd. Zo gezellig! Steeds is er wel iemand, die een paar stukjes past :-).


Aan het einde van de middag ben ik de pakjes bij het postkantoor gaan brengen en meteen even bij de groentenboer langs gegaan. Die belde, dat er nog één en ander voor me was. Helemaal goed, als het maar niet véél is! Want ik ben immers net zo fanatiek aan het ruimte maken! Nee, het was niet veel, verzekerde Ria me. En dat was ook zo. Een mooie portie met o.a. bloemkolen, witlof, bosuitjes, mango´s en nog zo het één en ander. Dat komt vast wel op. 

Ik reed ook nog even langs de Dirk. Willem heeft vaak last van koude voeten, als hij boven achter zijn buro zit te werken. En aangezien hij elke week één thuiswerkdag heeft, waarop hij de hele dag aan zijn buro werkt, is dat niet fijn. Ik had gezien, dat er bij de Dirk Spaanse sloffen waren voor maar 1,99. Het proberen waard. Het was flink in de bak grabbelen voor de juiste maat. Er waren nog twee dames aan het grabbelen en we maakten een gezellig praatje.

Ik zag dat de Oetker taart-pakken voor monchoutaart en kwarktaart in de aanbieding waren. Lekker foute taarten, maar oh, zo handig. Zeker voor als je een stuk of drie, vier taarten te maken hebt voor een verjaardag. Dan is het makkelijk, om in elk geval één zo´n smijt-maar-in-elkaar-taart erbij te hebben. Ik nam twee pakken voor monchoutaart en 1 voor aardbeienkwarktaart. 

Ziezo. Tijd om het avondeten klaar te maken. Wij hadden vandaag restjesdag. Een restant zuurkoolstamppot, een restant preischotel, een rest ingevroren erwten. Samen met een klein pannetje gekookte aardappels en 7 worstjes uit de hamsteraanbieding van vorige week, leverde het een smakelijke maaltijd op. O ja, ook nog die schaal appelmoes maar op tafel gezet. Die ging schoon op :-). Er stond nog vanillevla en een klein restje perzikenyoghurt. Alles verdween als sneeuw voor de zon. Fijn als zo langzamerhand het overzicht weer terug komt!


Toeval bestaat niet!

$
0
0
Als hier iemand weleens het woordje ''toevallig'' gebruikt, wordt er meteen geroepen: "Toeval bestaat niet!" Wij geloven en belijden, dat God alle dingen bestuurt. En als ik zeg ''alle dingen'', dat bedoel ik dat letterlijk: er valt geen haar van ons hoofd en geen musje van het dak, zonder Zijn wil.

Die besturing van God is iets, wat we regelmatig opmerken. Iemand die niet in God gelooft zou in zo'n geval dan wellicht zeggen: "Toevallig, zeg!'' Wij zeggen dan: "Bijzonder dit, zeg!"

Gisteren maakte ik zo'n bijzonderheid mee:

Al heel lang heb ik de wens om Hebreeuws te leren. In de tijd dat ik op de Middelbare School zat, werd er op onze school facultatief Hebreeuws gegeven. Je kon dat dus buiten het gewone lesprogramma om volgen. Ik meen me te herinneren, dat dat vanaf de derde of de vierde klas kon. Ik keek ernaar uit om Hebreeuws te leren. Latijn en Grieks volgde ik al tijdens de gewone lessen. Hebreeuws leek me een mooie, maar ook een logische, aanvulling. Helaas vertrok in het jaar, dat ik Hebreeuws erbij kon nemen, de docent. Hij werd predikant. Met zijn vertrek, verdween ook de mogelijkheid voor het volgen van Hebreeuwse les. Het verlangen om Hebreeuws te leren, bleef bij me sluimeren.

In september kwam het verlangen weer boven piepen. Ik zocht op internet naar een studiemogelijkheid voor Bijbels Hebreeuws en kwam een cursus tegen, die me wel wat leek. Er hing echter best een prijskaartje aan. Daarnaast hoorde er een behoorlijke studielast bij. En tenslotte zou ik er heel regelmatig een dag voor naar school (dus uit mijn huishouding) moeten. Ik heb er lang over nagedacht en besloot het tóch (nog) niet te doen. Vooral de studielast vond ik bezwaarlijk. Ik zou mijn tijd beter aan andere dingen kunnen besteden, was mijn conclusie.

Maar...
Nu het bijzondere!

Gisteren plofte er een dikke envelop op de deurmat. Daar kwam een heel bijzonder kado uit: een lesboek Bijbels Hebreeuws!


Zomaar een kado van een bloglezeres, die al langer op haar hart had om mij dit boek kado te doen. En nú was het de tijd. Ja, dat is voor mij toch echt niet toevallig, hoor, dat ik juist nú dat boek kreeg. Dat vind ik ronduit bijzonder. De bezwaren tegen de cursus die ik op internet vond, zijn ook direct verdwenen. De studielast is net zo zwaar als je dragen kunt. Ná dit boek, kun je gewoon verder, als je dat wil. Dit is een heel fijne kennismaking, die volgens de titel van het boek zes dagen zou duren. Maar dat duurt bij mij wellicht zes weken, of misschien wel zes maanden. Maar dat geeft niet.

Ik had gisteren geen tijd om in het boek te kijken. De planning stond strak, omdat we ' s avonds naar de kerk wilden. Ook vandaag had ik een erg strakke planning. Ik was van 9 uur tot 13.00 naar het ziekenhuis en vanmiddag van 15.00 uur tot 17.30 wéér. Toch vond ik gaatjes om even in het boek te neuzen. Wat ik er nu van gezien heb, maakt me heel enthousiast. Ik denk, dat ik hier echt blij van ga zijn. Wat is taal toch iets ontroerend moois.

Ook morgen ben ik minstens een halve dag kwijt aan ziekenhuisbezoek. Maar er zit twee uur wachttijd in. Vorige keer nam ik mijn laptop mee, om in het ziekenhuis wat werk te kunnen doen. Maar eergisteren sneuvelde mijn computer. Al typend, deden ineens de ''a'' en de ''s'' het niet meer. De laptop kan nu dus niet mee, maar mijn boek wel! Zo kom ik die twee uur wachttijd vast aangenaam door :-).

Ik heb mijn laptop (chromebook) ter reparatie aangeboden. Hij is weliswaar bijna 5 jaar oud en in feite dus bejaard. Maar ik heb nooit iets aan het ding gehad en hij werkte nog helemaal naar mijn zin. Ik hoop maar, dat hij nog te repareren is. Het opsturen naar de leverancier was trouwens een fluitje van een cent. Online kon ik een retourformulier aanvragen. Dat kon ik, samen met het verzendetiket, printen. De originele doos had ik bewaard. Dat doe ik eigenlijk met alle apparaten. De originele verpakkingen bewaar ik bovenop de stalen rolluikkasten in de garage. Het is ideaal, als er een apparaat kapot is, en je kunt het zó in de verpakking steken en naar de leverancier terugbrengen of sturen. Ik bewaar aankoopbonnen trouwens ook altijd in die lege dozen. Alles zó voor het grijpen.



Als nu ook de zóveelste verdwenen fiets in ons gezin weer terecht zou komen....zou ik helemáál blij zijn. Wat is het toch altijd balen, zulke dingen!! :-(

Een vreemde, onvergetelijke, emotionele zondag

$
0
0
Wat hebben wij een onbeschrijfelijke zondag gehad. Ik kan er geen woorden voor vinden. Wat is er gebeurd?

Zaterdag had Leendert een uitje met zijn collega's. Ze hadden het met elkaar geregeld: eerst karten en daarna uit eten. Leendert werkt op een bouwbedrijf en de jongens onderling hebben het fijn met elkaar. Echte maten, dus.

Zondag zou Leendert bij zijn vriendin, Thea, zijn. Ze zijn altijd de ene week bij ons en de andere week bij haar thuis op zondag.

Midden in de nacht van zaterdag op zondag werd ik wakker van de ''ping'' van mijn mobieltje. Dat heb ik altijd op mijn nachtkastje liggen, omdat het ook mijn wekker is. Ik keek op mijn schermpje en zag, dat Leendert geappt had: Ik ben bij Thea, hoor. "Vreemd,'' dacht ik nog, ''dat hij dat schrijft. Dat was toch immers de bedoeling?" Willem was ook wakker geworden en vroeg wat er was. "O, Leendert. Dat hij bij Thea is." Ik had het vage gevoel, dat er iets was. Maar redeneerde: hij wilde zeker even appen, omdat wij verder niets hadden afgesproken over vervoer enzo. Normaal gesproken zou ik even gevraagd hebben, hoe hij het geregeld had. Maar dat was deze keer niet gebeurd. Afijn, Willem en ik dommelden snel weer in.

De volgende morgen stonden we bijtijds op. Willem ging naar beneden en ik ging liggen lezen. Even later kwam Willem met een ontdaan gezicht naar boven: "Teun, een collega van Leendert is vannacht verongelukt."

Neeeeeeeeeeeee.

Wat vreselijk is dit. Echt zo heel erg.

De jongens waren aan het eind van de avond uit elkaar gegaan. Drie jongens reden in één auto naar Ambacht. Maar op de brug tussen Dordrecht en Zwijndrecht ging het mis. Een uur nadat ze uit elkaar gegaan zijn, kregen de mannen bericht van hun baas )*: één collega (20 jaar nog maar) is overleden, een ander zwaargewond geraakt en een derde lichtgewond.

Je begrijpt dat achter deze zinnen werelden van verdriet liggen.

En oh, wat een wonder, als het dan je eigen kind (nog) niet betreft! Iets wat toch de grootste vrees van ouderharten wel is.

Het was door dit gebeuren een erg emotionele zondag. Zo'n groot, nameloos verdriet. Daar kom je niet zomaar over uitgedacht en uitgepraat.

En dan wordt het toch weer maandag. En moest Leendert aan het werk. Uiteraard was er eerst een bijeenkomst bij hem op het bedrijf. Het hele gebeuren heeft ook grote praktische gevolgen, want er zijn ineens drie timmermannen minder in het niet zo grote bedrijf. Eén van de betreffende knullen was Leendert z'n directe werkmaatje. Dus ook in die zin, zal hij er de hele dag mee geconfronteerd worden.

Iedereen is nu weer naar school en werk. Willem zelfs met appeltaart, want hij is jarig vandaag. Zo raar om dan met een feestelijke taart onder je arm de deur uit te stappen. Het voelt allemaal erg dubbel.

Mijn plicht roept. Ik ga dus maar aan de slag. Weliswaar niet met de (ouderwetse) vreugde, die ik zaterdag in mijn werk ondervond. Maar toch. Het moet maar. En het is de oude wijsheid van mijn (allang geleden overleden) oma: werken, eten en slapen. Dat is het beste voor een mens.

)* wij zeggen hier gewoon altijd nog ''baas''. Ik weet het: een hond heeft een baas enzovoorts. Maar hier is ''baas'' zeggen en ''werkgever'' bedoelen helemaal hetzelfde.

Mengelmoes

$
0
0
Vorige week was een aparte week. Mijn gedachten werden gedomineerd door het ongeluk, wat Leendert z'n collega's overkwam. Vooral de eerste dagen had ik continu een steen op mijn hart, vanwege het grote leed, zo heel nabij. Pas op woensdag kwam er weer plaats voor andere dingen. En als ik dan terugkijk in mijn foto's van de laatste 10 dagen, dan valt het me weer op, hoeveel dingen er dagelijks de revue passeren. En vooral ook de verscheidenheid is opmerkelijk. Het is met recht een mengelmoes! Leuke dingen, saaie dingen, noodzakelijke dingen, bijzondere dingen, emotionele dingen, sleur-dingen, binnen-dingen, buiten-dingen, vrouw-dingen, moeder-dingen, oma-dingen, familie-dingen. Ik maak een kleine selectie om weer ''bij'' te bloggen. Om beter bij te blijven zou het fijn zijn, als ik m'n laptop weer terug had. Maar helaas is die nog in reparatie. Nog even afzien dus en af en toe me achter Willem z'n computer installeren :-).

Ik bak sinds 1999 al ons brood zelf. Dat is dus een echt routineklusje. Meestal worden het gewoon bruine broden, al dan niet met zaden/pitten erover of erdoor. Voor de zondag wil ik nog wel eens speciaal brood bakken. Dit vlechtbrood is gemaakt van zes strengen deeg. Zo'n brood op de ontbijttafel maakt het meteen feestelijk.



En ook nog maar wat gewone broden ;-).
Maaike heeft al heel lang een huur-instrument: een cello. Hij moest naar de cello-winkel voor onderhoud en Maaike informeerde naar de aankoopprijs. Hoewel het nog altijd een flinke hap was, heeft ze de knoop doorgehakt. Eigenlijk had ze een spaarpotje aangelegd om een autootje te kopen. Maar het werd een cello. In elk geval een stuk waardevaster :-). Willem en ik gingen de cello ophalen. De winkel, De Lutiers, bestaat juist 30 jaar. En daarom kregen we niet alleen de cello, maar ook een kadootje mee. In de auto maakten we het schatkistje open. WOW!!! Zo bijzonder!! Een kam (deel van een strijkinstrument, waar de snaren over lopen) en dan ieniemienie gefiguurzaagd. Een echt kunstwerkje! Het staat nu te pronken in Maaikes kamer.

's Avonds, toen Maaike uit haar werk thuis kwam, moest er METEEN cello gespeeld worden :-). De jas belandde op de bank, Willem sprong achter de piano, Dirk (die juist ook bij ons was) greep een blokfluit. En...oefenen maar!!


De puzzel van de kerstman was af en er werd een nieuwe op tafel gelegd. Vooral Maria heeft de smaak te pakken. Binnen twee dagen was ook de nieuwe puzzel al weer af.



Trijnie en ik gingen naar een beurs om nieuwe spulletjes voor de webshop in te kopen en ideetjes op te doen. We zagen veel moois, maakten praatjes en hadden intussen een gezellig moeder-dochter-dagje.




Mijn vriendin Marjolein nodigde mij uit voor een High Tea ter ere van mijn 50ste verjaardag. Wat hebben we het gezellig gehad bij De Wachter in Alblasserdam! Echt een goed idee om zo eens in alle rust en onder het genot van allerlei lekkers bij te praten. Beide hebben we een groot gezin (en ook allebei veel kinderen 'met een etiket') en dit vriendinnen-moment was een super idee van Marjolein! We hebben wel tweeëneenhalf uur gezeten.



Het was sowieso een week van uitstapjes. Zaterdag gingen we met Willem z'n werk naar het Openluchtmuseum in Arnhem. Wij hadden slechts drie kinderen bij ons: Maria, Jan en Henk. Het paste dus mooi in één auto. Onderweg heb ik lekker zitten breien, want woensdag ben ik eindelijk wol gaan kopen voor de poncho met kolkraag, die ik voor Maria zou gaan maken. We hebben uiteindelijk gekozen voor een mooie kleur roze. Ik werk op naadlnummer 6 en het schiet dus lekker op :-). Het Openluchtmuseum was geweldig! Bij aankomst was er eerst koffie/thee met koek in de Kasteelboerderij.



Daarna kon je op eigen gelegenheid het Museum bekijken. Er was in het park veel stormschade van de storm van vorige week.






Daardoor reden de trammetjes niet en was het dus lopen geblazen. We hebben op de plattegrond gekeken naar wat we echt wilden zien en zijn daar zonder omweggetjes naar toe gegaan. We moesten er immers rekening mee houden, dat Maria niet veel energie heeft.

We bekeken de bierbrouwerij (en proefden daar winterbier en jubileumbier).



We bekeken heel uitgebreid het Groene Kruis-gebouwtje. Er kwamen heel wat herinneringen boven! Het was dan ook levensecht ingericht. Er hing zelfs een Lysolgeur!

Het was wel een koude dag. We warmden ons af en toe op bij de vuurtonnen, die overal stonden.



Maar echt warm werden we pas in het Depot. Daar was het heerlijk. En omdat het er ook nog eens heeeeeeeel leuk was (zó nostalgisch allemaal, ik kwam niet uitgekeken) hebben we er echt lang rondgelopen.





Daarna was het lunchtijd. We konden tussen half 2 en half 3 weer in de Kasteelboerderij terecht. We vonden precies nog één leeg tafeltje, toen we aankwamen! Er was een ruime keuze aan het buffet: broodjes, soep, warme worst, allerlei beleg. Willem had mij aangemeld voor een vegetarische lunch, Ik kreeg gefrituurde kaasstengels. Heerlijk hoor. Het was erg genieten.



Na de lunch gingen Jan en Henk schaatsen op het schaatsbaantje. Daar hadden ze enorm naar uitgekeken. Maria en ik liepen over de Zaanse Schans en Willem vermaakte zich in de buurt van de ijsbaan. Ik merkte dat Maria moe werd. We hebben nog een verhaal geluisterd in het Amsterdamse grachtenpand. Daarna zijn we met z'n allen naar de Canon gegaan. Het was inmiddels een beetje gaan regenen en de Canon is overdekt. Het was er vreselijk druk. We werden helemaal overwhelmed door alle prikkels, de mensen, de electronica. Al snel was het duidelijk: de koek was (zéker bij Maria) echt op. Het was ook mooi geweest. We willen zeker nog een keer teruggaan met de kinderen!

Vrijdagavond vierden Willem en ik onze verjaardagen. Er waren erg veel afzeggers vanwege veel zieken. Wij hadden Henk ook drie dagen ziek thuis. Maar verder komen we er tot nu toe nog goed vanaf.

Al met al was het een week vol afwisseling en ook deze week staat er heel wat op de planning. Willem moet woensdag naar Keulen, naar een klant. Dat is toch wel een uurtje of drie rijden. Er piepte een plannetje bij me op en dat heeft inmiddels handen en voeten gekregen. Ik rijd gezellig mee :-). Als Willem klaar is bij die klant, gaan we de Keulse Dom bekijken. Dat is iets wat altijd al op ons wensenlijstje stond. Daarna rijden we naar Limburg en verzilveren daar de hotelbon, die we van de kinderen voor onze verjaardag kregen. Donderdag hopen we dan wat leuks in Limburg te doen. Misschien gewoon wandelen, of iets bekijken, of een stad in. We weten het nog niet.

Nu dus hard aan de slag. Want er moet nog een hoop gebeuren  en geregeld worden, voordat we woensdagmorgen vroeg kunnen vertrekken.

Uit en weer thuis!

$
0
0

Woensdag en donderdag zijn Willem en ik er even tussenuit geweest. De kinderen hadden ons voor onze verjaardagen een hotelbon gegeven en ook nog eens 100 euro zakgeld.

Willem moest voor zijn werk naar Keulen en dat leek ons een mooie gelegenheid om de bon te verzilveren. Keulen wilden we allebei al langer graag eens bezoeken.

Uiteindelijk werd de afspraak van Willem z'n werk verplaatst naar ergens in februari, maar we besloten ons geplande uitstapje toch door te laten gaan. Het hotel was al geboekt en bovendien was ik heel erg aan een beetje ontspanning toe. Door de ziekte van Maria ben ik erg aan huis gebonden en leven we al langere tijd onder spanning. Goed plan dus, om even op te laden.

Thuis was alles geregeld. Maaike was die twee dagen bij Maria en Trijnie zou met Maria naar het ziekenhuis gaan voor de tweewekelijkse afspraak met de psycholoog. Ik gaf nog een flinke zwengel aan de was en bakte voor enkele dagen brood en daar gingen we!

We zaten woensdag al voor achten in de auto. We hadden een voorspoedige reis met alleen op het laatst een stukje file. Ook was het even zoeken waar we in Keulen zouden parkeren. Er was een parkeergarage vlakbij de Dom.
De Keulse Dom

Dat kwam mooi uit, want we wilden de Domtoren beklimmen. Dik 500 treden, lazen we op het informatiebord en dan zouden we op bijna 100 meter komen. Dat moest wel lukken :-).



We liepen heeeeel lang rondjes op de wenteltrap. Het was een 'comfortabele' trap, met allemaal treden van dezelfde grootte en het liep als een trein. Af en toe moesten we even wachten, als er mensen passeerden die van boven kwamen.

Op een gegeven moment kwamen we op de klokkenzolder. Laat het nu net bíjna 12 uur zijn. We wachtten een paar minuten en daar begonnen de klokken te beieren. Indrukwekkend!






We klommen verder en verder, totdat de wenteltrap stopte. We waren op een zolder met de opengewerkte toren boven ons en het woei behoorlijk. Brr.

Het was prachtig om omhoog te kijken:




In het midden was een ijzeren trap om verder naar boven te gaan. Willem bleef eerst achter en helemaal alleen liep ik die trap op. Verder en verder naar boven. Af en toe keek ik naar beneden, naar Willem, die steeds kleiner werd. En de wind woei om mijn oren. Ineens vond ik het niet leuk meer. Ik kreeg last van hoogtevrees! Maar even later kwam Willem ook de trap op en samen liepen we verder omhoog. De hoogtevrees was weg. Gelukkig maar, want boven kwam het allermooiste! Een prachtig uitzicht over de stad!


uitzicht op het Zevengebergte. (Tellen maar).



Toen we uitgekeken waren, daalden we de trappen weer af. Zo. Wij hadden onze eerste portie beweging deze dag vast gehad :-).

We dwaalden wat door de stad. Verbaasden ons over de vele bedelaars, die er op straat zaten. Op ons gemakje liepen we richting de Altstad, waar we het chocolademuseum wilden bezoeken.

Onderweg liepen we hier en daar een winkel in. In een toeristenwinkeltje was een hele wand gevuld met Kölnisch Wasser, oftewel Eau de Cologne. Dat kon niet missen, natuurlijk :-)


Ook de Lushwinkel moest ik beslist even inlopen. Oh, wat een geuren en kleuren! Alsof ik in een snoepwinkel rondliep!




Willem vond de Lego-winkel net zo leuk, als ik de zeepwinkel. Dus ook de Lego-winkel in. Ik geloof niet, dat we dat in Holland hebben, een winkel met alleen maar Lego. Ik ben er tenminste nooit één tegengekomen.


Al met al duurde het wel even voordat we bij het Chocolademuseum kwamen. Maar daar waren we dan toch. 

We schrokken een beetje van de entree-prijs. Maar ja, we zijn wat dat aangaat niet zoveel gewend. Het zal wel normaal zijn. En we waren tenslotte rijk, met 100 euro zakgeld, waar we nog niets van uitgegeven hadden, behalve een kop koffie bij een benzinestation ;-).
Het leuke van samen een museum bezoeken is, dat je er alle tijd voor kunt nemen. Er staat geen kind aan je mouw te trekken, omdat hij/zij verder wil of zo.
We namen dus een foldertje bij de ingang mee en liepen braaf de hele route, om niets te missen.

Er was een kas waarin het klimaat van het tropisch regenwoud te ervaren was en daar bloeiden de prachtigste planten. Dwergananassen, allerlei orchideeën, allerlei Anthuriums, er stonden palmbomen en na goed zoeken en kijken, vonden we dan ook een cacaoboompje. Maar dat viel eigenlijk nauwelijks op.



Het leukste deel van het museum vonden we het deel waar echt chocolaatjes werden geproduceerd. Een klein fabriekje dus! Je zag het hele proces van cacaobonen branden tot het inpakken van de chocolaatjes. 




We hadden een luikje ontdekt met een lichtje erbij. Als het lichtje op groen stond, kon je op de knop drukken en dan gooide de robot een chocolaatje door het luikje. Proeven = Kwaliteitscontrole. Het ging echter heel langzaam en het is, dat het niet heel druk was, dat we allebei konden wachten op een chocolaatje. Want natuurlijk wilden we heel graag proeven! Er stond bij de entree trouwens ook aangegeven, dat je mocht proeven en daar waren we best benieuwd naar. Nou, dat proeven bleek verre van ''unbegrenzt'' te zijn :-). Behalve dat luikje waar je, als je geluk had, een chocolaatje kon proeven, bleek er een drie meter hoge chocoladefontein te zijn. Die was echter ruimschoots afgezet, zodat je vooral niet dichtbij kon komen. Een aardig chinees vrouwtje stond glimlachend in de houding. En als je aangaf, dat je wilde proeven, doopte ze heel sumier een wafeltje in de fontein en kwam dat bij je brengen, alsof ze iets van goud in haar handen had. Ha, ha, ha. Maar mooi was het allemaal wel!


chocoladefontein van 3 meter hoog

Ook het uitzicht vanuit het museum was schitterend!


We bewonderden chocoladefiguren (je zag ook hoe die gemaakt werden). Liepen langs eindeloze vitrines met oude chocoladeverpakkingen en blikken en dozen en chocolademelkkannen en en en.


Willem wilde me wel even op de foto hebben achter de kassa van een oud snoepwinkeltje. Dat leek hem wel wat voor mij :-).


We kwamen ook nog iets voor hèm tegen. In het restaurantje, in het museum, waar ik enorm veel zin had in een beker chocolademelk (hoe kan het ook anders), maar Willem de Farizeeër meer bij hem vond passen :-)




Het restaurantje was ons eindpunt in het museum. Tijd om op ons gemakje terug te lopen, naar de auto. Direct uit het museum word je dan eerst nog soort van overvallen door riksja-rijders, die alle trucen uit de kast trekken om toeristen in d'r riksja te krijgen. Maar nee, we wilden lopen. Willem begon nog een soort van expres dom gesprek. Vroeg aan zo'n man, of hij wist waar Rotterdam lag. Dat hij daar naar toe wilde. Maar nee, die man kon ons alleen naar de ''Bahnhof'" brengen. "Oh...niet naar Rotterdam?"" Nein.""Nou, laat dan maar. Dan gaan we wel lopen." 



Ik wilde nog een tas kopen. Die ik nu heb, is niet zo handig, want heeft maar 1 vak. En daardoor ben ik steeds van alles kwijt. Willem vond een mooie tas voor me. Mooi prijsje ook :-). Ging best van het zakgeld, toch?


We vonden de auto terug. Hadden nog even een dingetje, want in Duitsland is het hopeloos met de pinautomaten. Die hebben ze domweg niet. In elk geval niet op de plekken, waar wij Nederlanders ze verwachten. Zo hadden we de entree voor de Domtoren ook kontant moeten betalen en nu stonden voor de parkeerautomaat: alleen kontant te betalen. Ik had daar weliswaar op gerekend, maar had te weinig kleingeld/kleine coupures en een briefje van 50 euro kon het apparaat niet aan. Dus naar de Kasse om te wechseln. Uiteindelijk kwam het goed en konden we wegrijden. En opwarmen! Want we hadden het best koud gekregen. We besloten om zachtjesaan richting Venlo te rijden, waar we een nachtje bij van der Valk geboekt hadden. Maar eerst wilde ik vòòr de grens in Duitsland boodschappen doen. Altijd leuk, een supermarkt in het buitenland. Natuurlijk hebben we ons vergaapt aan de schappen met worst en de schappen met bakspullen. Wat een heerlijk assortiment! Ik nam het één en ander mee voor het thuisfront.


Het was intussen al half 7 en we kregen trek. In de supermarkt was een soort klein Chinees restaurantje en we besloten daar een hapje te eten. We hebben ons zeer verbaasd. Voor 12 euro hadden we in no time allebei een bord vol eten voor onze neus! Willem had gebakken eend met rijst en ik had gebakken nasi met groenten. Heel simpel, goed warm en precies goed. (Alleen had ik niet gedacht aan de VeTsin, waar ik niet tegen kan en waardoor ik 's avonds enorme hoofdpijn kreeg tot de volgende ochtend toe!)

Om een uur of 8 kwamen we op onze kamer aan. We waren best gaar, maar er hoefde dan ook niets meer. Op de kamer was er koffie en thee. Weliswaar oploskoffie, maar toch wel lekker. En Trijnie had het niet kunnen laten en had vorige week nog een verrassingsdoosje kado gedaan voor deze avond in het hotel. Een pakje lekkere zoutjes, chocolade, een mini-flesje champagne. Ach, zo lief :-).
Willem had bij de Chinees vandaan nog een doosje Sushi meegenomen. Dat was ter plekke vers klaargemaakt. Hij mocht het hele doosje leegeten, want ik hou er niet van. Ik hield het op een warm bad mét de bruisbal, die Trijnie ook in het doosje had gestopt. Daarna hebben we wat gelezen en zijn al snel gaan slapen. Tot mijn verrassing was er in dit hotel een tweepersoonsbed. Eerdere keren waren het altijd twee losse bedden tegen elkaar. Dit was toch wat meer als thuis, lekker knus :-).

We hadden geen wekker gezet en het was ook al een uur of half 8 voordat we wakker werden. Tijd om nog wat met elkaar te praten. Op ons gemakje aankleden en naar beneden, naar het ontbijtbuffet. Dat is voor mij toch altijd de ultieme verwennerij van zo'n overnachting. Een broodje, een yoghurtje met van alles erin, bakkie koffie erbij. Mmm.

Na het ontbijt hebben we nog even van de stilte op onze kamer genoten. Ik had mijn breiwerk meegenomen. Daar had ik nu fijn tijd voor.

Maar het werd toch tijd om te gaan uitchecken. We hadden namelijk nog een leuk middagprogramma voor de boeg. Een lieve lezeres had ons een stadswandeling door Roermond aangeboden. Zij is daar VVV-gids en wilde ons privé een rondleiding geven. Hoe leuk is dat!

We stelden de tom-tom in op 'rijkswegen vermijden' en reden via een mooie route naar Roermond. Onderweg stopten we nog bij een boerderijwinkel, waar ik een presentje voor onze gids wilde kopen. En natuurlijk meteen lekker rondsnuffelen tussen al die leuke producten. Ik heb er zeker ook wel weer inspiratie opgedaan voor de webshop.

In Roermond vonden we onze gids, zoals afgesproken, om half 2 voor het stadhuis. We hebben enorm genoten van de wandeling door Roermand. Onze gids wist zóveel te vertellen! Ongelofelijk! En ze wees ons op allerlei bijzonderheden, waar we anders zó aan voorbij gelopen zouden zijn.


De poorten die vroeger gebruikt werden
om met paard en wagen door naar de binnenplaats te gaan

De lagen leisteen tussen de 'gewone' stenen,
wat je in veel oude panden terug ziet.

Het bisschoppelijk palei

De oude gevangenis (Het Arrest), wat nu een prachtig verbouwd
van der Valk hotel is.
Slapen in het cellencomplex!
Best bijzonder (ook het prijskaartje ;-))

We kregen een rondleiding door
de synagoge.
Hier de deur met de wet erboven.

De beroemde architect Cuypers,
uitkijkend op de toren van kerk,
die hij het huidige aanzien gaf




Het huis met de trappen.
Een enorm huis, wat vele functies heeft
gehad. O.a. weeshuis
(dramaverhaal)

Het oudste huis van de stad.
Ik geloof uit 1520!!
Heeft twee stadsbranden 'overleefd'.
Is onbruikbaar vanwege de lage
verdiepingen

Opkijkend naar zeer bijzondere oude
Engelse tegeltjes in een oude gevel

Lopen, kijken, lopen, luisteren.
Super leuke en unieke ervaring!

Na de wandeling waren we behoorlijk verkleumd en we dronken met z'n drieën iets om weer warm te worden.

Daarna besloten we om nog even naar de merken-outlet te gaan. Daar hadden we al verschillende mensen over gehoord. En aangezien ik toch nog een tas nodig had...
Maar nee. Zoiets is aan ons niet besteed. Ook in de outlet, was het in mijn oog allemaal zóóóó onmogelijk chic en duur. Ik werd er een beetje niet goed van en al heel snel besloten we om onze auto maar eens op te gaan zoeken.













Het liep tegen het einde van de middag. We wilden zo langzamerhand op huis aan gaan. Maar het is niet slim om op zo'n tijdstip aan een lange rit te beginnen. Zeker rond Eindhoven heb je dan flink file. Dus bedachten we om eerst nog maar een hapje te eten. We reden juist langs een La Place en dus schoven we daar naar binnen.

Na het eten reden we in één ruk, zonder oponthoud, naar huis en zaten om 8 uur aan de koffie. Vol verhalen en vol herinneringen. Het was zo fijn om even op te laden. Des te fijner is het dan ook weer om thuis te zijn, om de volgende morgen aan een simpele roggeboterham te zitten. Oost West, thuis 't best.




Laptoploos en workshops "Bak je eigen brood"

$
0
0
Ik ben al 3 weken laptoploos en dat is behoorlijk irritant! Het verklaart ook de radiostilte op mijn blog. Als ik wil bloggen, moet dat op Willem z'n computer. En dat gaat dus alleen overdag, als hij er zelf niet achter zit. Bovendien wordt die computer ook nog eens regelmatig gebruikt door Maaike, Jan en Henk. Je snapt het al: ik bungel gewoon ergens onderaan :-).

Maar vanmorgen kwam er een goed bericht binnen: mijn laptop wordt vandaag, gerepareerd en wel, weer bezorgd! Ik kijk er helemaal naar uit. De reparatie was best prijzig. Er moest een nieuw toetsenbord ingezet worden. Maar de laptop (een chromebook van Samsung) is verder nog helemaal goed. Dus prima. Wie weet gaat hij wel nóg eens 5 jaar mee :-).

Wat ik zojuist wel even op Willem z'n computer heb gedaan: de agenda voor de workshops "Bak je eigen brood" aangevuld. Een week of 2 geleden zette ik er al 5 workshops in, maar die 50 plaatsjes waren binnen een halve dag volgeboekt. Ik moest veel mensen teleurstellen en beloofde zo snel mogelijk nog wat workshops in te plannen. Met enige vertraging staan die nieuwe datums nu in de agenda. Er is plaats voor nog eens 40 mensen. Wie graag een plaatsje wil bemachtigen, doet er goed aan om zo snel mogelijk in te schrijven.

Dat gaat hier: http://www.supersaas.nl/schedule/eenvoudigleven/Broodbakken

DV volgende week gaat de eerste workshop weer van start. Ik kijk ernaar uit om weer veel mensen te leren hoe heerlijk (en hoe gemakkelijk) het is, om je eigen brood te bakken! Aan de andere kant vind ik het ook wel weer spannend: allemaal nieuwe mensen ontmoeten. Mensen die mij meestal volslagen onbekend zijn, maar die op hun beurt van alles van mij weten (soms na al bijna 10 jaar blog meelezen!).

Maar goed. We gaan er weer voor. Wees welkom! Ik zou best eens een kijkje willen nemen in al die keukens van mensen die de afgelopen jaren bij mij hebben leren brood bakken :-).



Gejammer en gejubel ;-)

$
0
0
Wat was ik blij, toen vrijdagmiddag mijn laptop arriveerde! Keurig gerepareerd. Ik dacht, dat ik weer jaren vooruit zou kunnen. Maar ach, dat bleek slechts enkele uren te zijn :-(. De accu laadt niet meer op en ook is het icoontje van de accu van mijn scherm verdwenen. Dit is echt zó balen! Natuurlijk is het een gevolg van de reparatie. Dus ga ik ervan uit, dat het kosteloos gerepareerd wordt. Maar de laptop moest er wel weer voor terug naar Coolblue. Ik moet er niet aan denken, dat ik hem weer drie weken kwijt ben :-(.
Willem mopperde. Ik had een nieuwe moeten kopen, vond hij. Maar ja, daar heb ik nu niets aan. Ik heb een dure reparatie uit laten voeren en ga nu niet alsnog een nieuw ding kopen. Ik moet maar geduld hebben en me zo lang behelpen met dan hier, dan daar een computer, waar ik even achter kan werken.

Gelukkig zijn er ook leuke dingen :-). Ha, ha, het zou wat zijn, als mijn leven alleen bestond uit computerellende. Vanmorgen was er de eerste workshop ¨Bak je eigen brood¨ van 2018. Ook al heb ik die workshop al heel, heel vaak gegeven, het was nu toch weer even nieuw voor me. Na het overlijden van mijn ouders ben ik er bijna twee jaar uit geweest. De voorbereidingen gingen bepaald niet op de automatische piloot. Ik moest er echt bij nadenken. Maar de workshop zelf, ging weer als van ouds. Zo heerlijk, om met zoveel enthousiaste mensen aan één tafel te zitten en ze te leren, hoe eenvoudig het is, om je eigen brood te bakken.




Als iedereen dan weg is, ben ik best even moe, maar ook heel voldaan. Daar heb je de inspanning graag voor over.

Intussen gaat hier alles zo z´n gangetje. Er wordt gewerkt en ontspannen. De poncho met kol voor Maria is al bijna af. Leuk. Kan ze er nog plezier aan hebben, deze winter. Ik denk al na over een volgend handwerkje. Voor mijn verjaardag kreeg ik een boek over sokken breien vanaf de teen. Precies andersom dan zoals ik het heb geleerd. Misschien koop ik wel een gezellig sokkenwolletje en ga ik eens kijken hoe dat andersom sokken breien bevalt.



Ik consuminderde door te ´doen met wat er is´ en maakte maandagochtend even snel iets lekkers voor bij de koffie: ik smolt een stuk chocoladeletter (die ik na Sint altijd met 50% korting koop), doopte er lange vingers in en dipte die daarna in de kokos. Bleek erg mjammie.



Ik maakte tot twee keer toe een ovenschotel met als basis rode aardappel, die ik voor drie keer niets van de groentenman meekreeg. Zó lekker: aardappels schoon boenen en in stukjes op de diepe bakplaat van de oven. Erbij wat er in huis is. Hier was dat: gevierendeelde champignons, rode ui, wortel. Olijfolie en Keltisch zeezout erover en roosteren maar.



Ik kreeg ook spinazie van de groentenboer en daar maakte ik een stamppotje van. Ik deed er gebakken tomaat doorheen en ook kaas. Heerlijk! Jammergenoeg vond slechts de helft van het gezin het lekker. De andere helft blieft geen spinazie. Hoe ik ook mijn best doe dat te verpakken in een stamppot of in pasta of wat dan ook. Nu ga ik het maar niet meer proberen. Spinazie op tafel is prima, maar dan moet ik er maar iets anders bij zetten. Ik kan het niet maken om de hongerige mannen iets voor te zetten, wat niet gegeten wordt, toch?




Van een lieve bloglezeres kreeg ik een schortje, gemaakt van een badlaken uit de jaren 80. Echt héél retro dus. Het briefje wat erbij zat was zo mogelijk nog liever! En het schortje heb ik voor gedaan en bij wijze van spreken nauwelijks meer af gedaan. Het zit zó lekker. Ik heb het vanmorgen bij de workshop ook om gehad :-).



Maria maakt nog steeds legpuzzels, maar ik heb haar zowaar ook aan het haken gekregen! Hè eindelijk! Er is hier niemand in huis, die handwerkt. Bijna onmogelijk met een altijd handwerkende moeder, zou je zeggen!




Tenslotte nog maar eens een fotootje van de zwerfkat, die hier aardig kat-aan-huis is, maar toch nooit eens gezellig bij je op schoot, of op de bank komt zitten. Hij blijft echt altijd op z´n hoede. Maar ach. Het beestje hoort er gewoon bij en mag zijn wie hij is :-)





Wat moet, dat moet, met of zonder moed

$
0
0
Mijn leventje is op het moment niet echt gemakkelijk. Een ziek kind vreet tijd en energie, geeft veel zorgen, bezorgt je hoofdpijn en beneemt je soms de moed. Maar goed. Wat moet, dat moet, of je nu wel of geen moed hebt. Dus ging ik vandaag maar zónder moed (en zonder zin) aan de slag.

Om half 8 zou de CV-onderhoudsmonteur op de stoep staan. Onze CV-ketel hangt in een kast, die wij de CV-ketel-kast noemen. Het is een ruime kast en hij heeft vele functies. Behalve dat de ketel er hangt, staat er een hoge kast op wieltjes in, waarin kleding, ondergoed, pyjama's etc van Willem en mij ligt. Er hangt ook een kledingroede in, waaraan wat hangkleding van mij hangt. En daarachter is dan nog ruimte voor een stapel dozen, waarin allerlei herinneringen liggen opgeslagen. O ja, ik heb er ook nog mijn wolvoorraad liggen en er ligt een driepersoonstentje. In een hoek staan drie vlaggen en bovenop de kledingroede staat, leunend tegen de muur, de familiewieg. Echt fijn, zo'n kast, waar zoveel in past. Behalve dus als de CV-monteur komt en je er alles uit moet halen :-(.

De beste man was allang vertrokken, toen ik nog moed aan het verzamelen was voor mijn maandagse huishouden. Toen ik die moed nergens kon vinden, ben ik maar zonder moed aan de slag gegaan. Nu die CV-ketel-kast leeg was, vond ik, dat ik die nu ein-de-lijk meteen maar moest stofzuigen en opruimen.



Het bleek een goed plan. Ik kwam enorm veel kleding tegen, die ik al meer dan twee jaar niet gedragen heb. Dat kon allemaal weg. Daarna ging ik, samen met Maria, door mijn wolletjesvoorraad. Daar kon ook een deel van weg.



Ik kreeg er bijna plezier in, ware het niet, dat ik me realiseerde waarom ik dit soort klussen (te) lang uitstel:
1) je bent er een hele ochtend mee bezig, maar het is werk, wat niemand ziet (een taart bakken wordt méér gewaardeerd, zeg maar ;-))
2) je vindt op zulke plaatsen altijd emo-spul en daar moet je op dat moment maar tegen komen. Zo stond ik toch heus even met een rozenvestje in mijn handen en "hoorde" mijn vader zeggen, dat het me zo goed stond. Ook deed ik het herinneringendoosje open van Theo, ons jongste kindje, die maar een paar uurtjes heeft geleefd. Ik zag er het spaanplaten doosje in liggen met het voetafdrukje, wat ze in het ziekenhuis maakten en wat ik op mijn nachtkastje kreeg, toen ik heel ziek en ellendig op de intensive care lag. Ach...


De kast is toch klaar nu. Er is weer overzicht. Alle herinneringendozen liggen weer ver weg opgestapeld. Voor als ik ooit moed genoeg heb om daar eens doorheen te gaan. Nu nog niet.


Ik ben tegen vieren met Maria de pakketjes naar de post gaan brengen. We gingen meteen even langs de groentenboer op de markt. Willem en ik gaan 7 dagen sapvasten (morgen beginnen) en ik had daarvoor fruit en groenten nodig. De groentenboer had niet heel veel, maar toch een prima portie. Bijna vergat ik citroenen, maar Maria dacht er net op tijd aan. Ik maak sinds 1 februari weer elke dag een liter Kefir. Nu eens geen melkkefir, maar waterkefir. En daar heb ik graag citroen in.

We liepen nog snel even door de Lidl voor kwark. Ik nam ook een bak vanilleijs mee. Dat was om samen met een restje zondagse amandelgriesmeelpudding een lekker toetje van te maken.

Ik kookte, zoals bijna altijd op maandag, aardappels, groenten en vlees. Bloemkool schafte vandaag de pot. Met witte saus (waar ik voor het lekker een theelepel kruidenboterkruiden door roerde). We zaten maar met z'n zessen aan tafel. Koos is op bivak, Maaike was op haar werk en Willem kwam later thuis. Ik moet er aan wennen, om kleinere hoeveelheden te koken. De aardappels tel ik tegenwoordig maar, anders houd ik steeds zoveel over. Op zich niet erg, want we hebben regelmatig een kliekjesdag. Opgebakken aardappels vindt hier niemand een bezwaar ;-).

Ik heb mijn laptop nog niet terug, maar kreeg vandaag bericht, dat hij naar de fabrikant gestuurd was. Wat zal ik blij zijn, als ik weer gewoon m'n eigen apparaatje heb! De leverancier nam er trouwens vast een voorschotje op, dat hij niet meer gemaakt zou kunnen worden. Ik heb een best boze mail gestuurd, waarin ik duidelijk heb uitgelegd, dat ik de laptop na de reparatie kapot heb terug gekregen. Het kwartje lijkt nu gevallen. Ze hebben voorgesteld om de eventuele kosten van de reparatie van de accu voor hun rekening te nemen. Alleen niet, als die kosten de waarde van de computer te boven gaan. In dat geval krijg ik een kortingsbon ter waarde van het reparatiebedrag wat ik heb betaald voor het nieuwe toetsenbord. Afwachten nu maar.

Zaterdagmiddag zijn we er met z'n vieren even tussenuit gegaan. Het was zulk prachtig, stralend, weer, dat Willem vroeg: "Wie gaat er mee naar Scheveningen?" Eerst dacht ik, dat ik 100 redenen had om niet mee te gaan. Maar later dacht ik: "Werk blijft er altijd! Ga toch lekker even er tussenuit!" En zo geschiedde. Maria en Henk gingen ook mee. Het was een beetje jammer, dat het aan de kust helemaal bewolkt was. Maar toch hebben we wel genoten en in elk geval een heel frisse neus gehaald op het strand in de ijzige wind :-).


We reden nog even langs de haven, langs de visafslag.


En oude tijden herleefden, toen Willem met Henk een bakje kibbeling ging kopen bij het Vispaleis.



Waar is de tijd gebleven, dat we hier regelmatig kwamen?! De auto volgeladen met kleine kinderen. We hadden zo'n ingebouwd achterbankje en konden zodoende met 6 kinderen in de auto op stap. En op zaterdagmiddag naar Scheveningen was één van onze lievelingsuitjes. Het is best wel even rijden, maar dat was nooit een probleem. Gewoon de zee zien, horen, ruiken. En altijd langs het Vispaleis, wat in die tijd nog een eenvoudig keetje aan een verder lege kade was. Nu is die kade volgebouwd met allerhande restaurants. En het keetje heeft plaatsgemaakt voor iets moderners. We reden altijd een auto van de zaak en de benzine kwam dus niet uit de huishoudportemonnee. Het enige wat we uitgaven was iets aan patat en vis. Drinken namen we van thuis mee. Een pot mayonaise behoorde ook tot de standaarduitrusting. En niet te vergeten: natte washanden in een bakje. We hadden nooit veel te makken, maar dat maakt vindingrijk, nietwaar? Geen 50 cent voor een klodder mayonaise, maar voor dat geld een hele pot meenemen :-). En snoetenpoetsers, billendoekjes en weet-ik-al-wat-niet- meer heb ik nooit gekocht. Natte washanden kosten niets en volstaan prima. Althans, ik heb er toch 10 kinderen mee schoon gepoetst :-))

Handwerken

$
0
0
Nu ik weer workshops "Bak je eigen brood" geef, zijn de weken goed volgepland. Maar dat is niet erg. Op de één of andere manier werk ik stukken efficiënter, als mijn agenda vol staat. Zo is zowel mijn was, als mijn strijk keurig bij, ons huis opgeruimd en marcheert het allemaal lekker. Iets wat me in minder volle weken niet altijd lukt!

Wel let ik er streng op, dat ik aan mijn ontspanning kom. Die is niet eens zozeer nodig vanwege de drukke werkzaamheden, maar meer vanwege de spanningen rond de ziekte van Maria. En dus creëer ik elke dag rustmomenten. In de ochtend vind ik de rust in ons nog stille huis. Elke ochtend sta ik om 5 uur op. Dan vind ik het fijn om wat te mediteren, bijbelstudie te doen, of een preek te beluisteren. En 's avonds, na de koffie, als er huiswerk overhoord is, dan pak ik mijn handwerk.
De poncho, die ik voor Maria aan het maken was, wordt inmiddels fijn door haar gedragen. Hij is warm, praktisch en de kleur staat haar goed. Echt om blij van te worden.




Inmiddels heb ik een nieuw handwerkje opgezet. Ik probeer sokken te breien van teen tot boord (toe-up). Precies andersom dan zoals ik het geleerd heb. Ik moet zeggen, dat ik een poos heb zitten klungelen, voordat ik door had, hoe ik die teen moest maken. Daar kwam bij, dat ik even erg moest wennen aan breien op naaldjes 2 1/2. Dat is even wat anders, dat die poken (dikte 5), waarmee ik de poncho breide. Dat was grote stappen, gauw thuis. Maar nu is het friemelen. Toch is het me na tig keer beginnen, uithalen, opnieuw beginnen gelukt. En nu ik het weet, is het simpel :-). Ha, ha, zoals altijd, natuurlijk. Nu nog zien, of straks de hiel me gaat lukken.


We hebben deze week weer flink aan de shop gewerkt. Sowieso moet m'n sjoppie steeds netjes opgeruimd zijn, als er een workshop is. We hebben niet zo heel veel ruimte en dus kan ik ook niet veel voorraad houden. Elke week rijd ik daarom naar molen De Driekleur in Rotterdam voor meel, bloem en aanverwante zaken. En steeds weer ben ik blij, dat m'n auto het gewicht houdt, van wat we allemaal vervoeren.


Inpakken doen we zo'n beetje met z'n allen. Jan pakt op zaterdag vooral meel en zaden in. Tussendoor pakken Maaike, Maria en ik kruiden enzo in. Zo lukt het om de voorraad netjes op peil te houden.





Als ik een workshop heb, ben ik de dag ervòòr druk met bakken. Ik wil de deelnemers van alles laten zien, proeven en meegeven. Daar ben ik dan toch wel een hele middag en halve avond zoet mee.


Intussen was het ook Valentijnsdag. Willem en ik doen daar niet aan. Maar de kinderen krijgen weleens post, bloemen of wat dan ook. Deze keer lag er een kaart in de bus voor de hele familie. Ik vond dat zó leuk! Want ik had al hier en daar gelezen, dat je je post kon verzenden met een afdruk van je lippen, in plaats van met een postzegel. Veel aandacht had ik daar niet aan geschonken, want ik dacht dat dat nepnieuws was. Maar nix hoor. Wij kregen een leuke Valentijnskaart, mét kus :-).


Maaike was die dag een beetje zenuwachtig. Haar Jaap had gezegd, dat ze die dag vrij moest houden en had allerlei andere stiekeme ballonnetjes opgelaten. En nee, ze moest er vooral niet teveel van verwachten, want het was verder maar gewoon iets kleins.
Ja, ja.....

Daar stond meneer op de stoep! Alle stiekeme ballonetjes werden in Maaikes kamer losgelaten!! En daar stonden dan maar liefst 100 rozen op haar te wachten!!! En daarnaast nog een heerlijk Rituals pakket...


De kaart, die wij ontvingen, was om ons een hart onder de riem te steken. Dat kunnen we goed gebruiken. We zijn druk met en maken ons druk over Maria's gezondheid. Daar hoorde ook weer een ritje naar het ziekenhuis bij. Als het meezit, doen we er drie kwartier over om van huis tot op de polikliniek te komen. Maar het zit ook regelmatig tegen. Dan is bijvoorbeeld de parkeergarage vol en ben je een kwartier bezig om je auto ergens te stallen. Of er is file. Deze week hadden we file op de terugweg. Niet zo verwonderlijk, want we reden in de avondspits naar huis. Toch was het niet zo erg, om zo vanuit de lekker warme auto de avond te zien vallen.


Ook vandaag genoten we van het mooie weer. Vanmiddag vlogen van één kast de bijen. Genieten!!


Bij de twee andere kasten was geen teken van leven te bespeuren. Ik was bang, dat die volken de winter niet overleefd hadden. Ik kon mijn nieuwsgierigheid niet langer bedwingen en gluurde bij één stille kast onder het deksel. Warempel! Een mooi nestje levende bijen. Snel deed ik het deksel er weer op. Sssst. Niet storen. De kasten waar niets te beleven was, stonden niet in de zon. Dat zal de verklaring zijn.

Overigens was het niet enkel genieten met die bijen! Willem had nèt z'n auto gewassen en de meiden hadden hem uitgezogen. En wat denk je? Maaike ging even later nog de kofferbak uitzuigen en zag allemaal vlekjes op de auto. Ik wist wel wat dat was: bijenpoep!! Bijen zijn heel propere beestjes. Die poepen niet in hun nest. Ze houden gewoon de hele winter hun poep op. Als ze dan op een mooie dag weer voor het eerst gaan vliegen, houden ze hun zogenaamde reinigingsvlucht. Het gevolg: overal poep. Mag ik nog van geluk spreken, dat ik geen was had buiten hangen ;-).


Zo. En nu naar bed. Morgen hoopt Hans zijn 20ste verjaardag te vieren en heb ik het druk met taarten bakken enzo.

Over pap, soep en hete thee enzo

$
0
0
Met nog een venijnig koud staartje winter deze week, komen er vooral verwarmende gerechten en warme dranken uit mijn keuken. Pap, soep en hete thee, zeg maar. Heerlijk hoor!

De schoolgaande kinderen hebben deze week vakantie. De werkenden moesten vanmorgen al vroeg de kou in. Vooral voor Hans, die buiten werkt, is het wel een beetje afzien. Hoewel het zonnetje een hoop goed maakt! Wat zijn deze dagen, naast koud, toch vooral heerlijk licht!

Willem moest ook gewoon naar zijn werk. Hij heeft alleen vrijdag een vrije dag genomen, om samen met Jan weer een stuk Pieterpad te gaan lopen. Dat plan staat echter op losse schroeven, want als er geschaatst kan worden, gaat Jan liever schaatsen. Wel, dat Pieterpad zal niet weglopen. We passen het programma dan gewoon een beetje aan. Lopen doet Willem toch wel. Want hoewel het vanmorgen om zes uur best koud was met min zes graden en wat wind, ging hij gewoontegetrouw toch zijn maandagochtendwandeling maken. Een kilometer of 5 wandelen in de stilte van het molengebied. Er waren alleen wat fotografen op de been, die hun indrukwekkende camera´s in stelling brachten om de zonsopkomst te fotograferen.

Willem kwam opgefrist thuis en pelde laagje voor laagje af: dik, winddicht jack, muts, sjaal, handschoenen. Kruip maar lekker bij de kachel, manlief, ons ontbijtje staat klaar. Lekker verwarmende havermoutpap met rozijnen, banaan, kaneel, honing en een krul roomboter. Mmmm.



Langzaamaan ontwaakte Huize Luijkensteijn. In vakantietempo, zeg maar. Maar huisvrouwenprogramma´s draaien gewoon door. Vakantie of niet. Alleen heb ik in de vakantie wel een alternatief ritme. En dat voelt best lekker. Toen ik de boel aan kant had en de wasmachine draaide, besloot ik lekker in de keuken aan de slag te gaan. Soep koken. Willem had vandaag een pot soep mee naar zijn werk, in plaats van de normale salade. Ook soep is typisch zoiets heerlijk verwarmends. Ik heb er hier bij, die soep zo lekker vinden, dat ze het gerust als ontbijt eten :-).

Ik had nog een flinke portie kastanjechampignons in de auto liggen. Bevroren uiteraard :-), vanwege de vorst. Maar dat geeft niet. Bevroren champignons kun je prima verwerken. Ik maakte maar liefst 7 liter soep. Een pan voor de komende en gaande man met trek. En een paar potten voor de voorraad.




Eigenlijk zou ik nog wel een pan erwtensoep willen maken. Maar ik vind dat altijd een beste klus. En laatst had ik er vette pech mee. Ik had een grote pan (minstens 8 liter!) soep gekookt. En oh, wat was hij lekker. Ik zette de pan buiten neer, om af te laten koelen. ´s Avonds hees ik die zware pan naar binnen, om op te warmen. Wat denk je? Het schuim stond erop. Compleet bedorven. Ik had de grote hoeveelheid in kleinere pannen moeten doen, zodat de soep sneller afgekoeld was. Zo is een mens nooit te oud om te leren. Zoiets gebeurt me niet meer. Maar goed. Nu dan maar champignonsoep. Is ook lekker. En ik zag ook nog een stuk of wat bevroren paprika´s in mijn auto liggen. Dus paprikasoep is wellicht ook nog een plannetje.

We drinken hier verder lekkere warme dranken. Heel veel thee. Gewone thee, gemberthee, sterrenmunt, mmmm. Af en toe maak ik anijsmelk (van steranijs, niet van die mierzoete, dure staafjes poeder). Anijsmelk geldt hier als een traktatie. Echt iets ook voor deze week dus, want een vakantie leuk ik graag een beetje op met zulke eenvoudige, maar gewaardeerde traktaties.

Ik heb niet veel plannen voor deze week. Ondanks de vakantie staat mijn agenda best vol. Sowieso drie ziekenhuisbezoekjes met Maria. Daar gaat al veel tijd in zitten. Verder staat er  een verjaardagsvisite op en een visite bij mijn oom en tante, die hun 50-jarig huwelijk herdenken. Ook komt er bezoek van school voor Maria en is er de maandelijkse bijeenkomst van de spingroep. Genoeg te doen dus!

Wederwaardigheden

$
0
0
Het is een ouderwets woord: wederwaardigheden. Maar als je de definitie opzoekt, dan komt je tegen: dingen die iemand meemaakt, wisselende lotgevallen. En dat is, zoals het vaak is, in het leven. Vreugde en verdriet liggen vlak naast elkaar en vloeien niet zelden ook in elkaar over.

Er is zeker vreugde in ons leven. Maar tegelijkertijd wordt die vreugde overschaduwd door van alles en nog wat. Niet in de laatste plaats door de ziekte van Maria, waar we zo ongeveer elk uur van de dag bij bepaald worden. Maar ook door andere gebeurtenissen. Vanmorgen overleed een oom van mij. De oudste broer van mijn moeder. Zomaar in een paar jaar tijd, zijn alle drie de broers van mijn moeder overleden en zie je een geslacht gaan. Het zou vandaag de verjaardag van mijn moeder geweest zijn. En zo ben je door die datum én door het overlijden van haar oudste broer veel in gedachten en is er pijn en verdriet.

We leven mee in het verdriet van onze familieleden, maar tegelijkertijd verheugen we ons ook over de kleine en grote vreugden in ons gezin. Gisteren kregen we een appje in onze gezinsapp van Leendert, waarbij de trots en blijdschap bijna van het scherm spatten. Helemaal onverwachts kreeg hij van zijn baas een spiksplinternieuwe werkbus. Geweldig! Echt een hele grote verrassing voor hem!




Henk was vandaag een dagje in het gezin van mijn zus. Eerst lekker een paar uur naar het zwembad. En daarna genieten van ijspret op de vijver achter hun huis.



Koos had ook wel zin om de ijzers onder te binden. Hij dook in onze voorraad schaatsen, maar vond er geen paar in zijn maat. Maar geen nood: even naar de kringloopwinkel en voor 7,50 een paar prima noren gescoord. Weliswaar ouderwetse modellen, maar een kniesoor die daarop let, toch?


Het ijs is trouwens echt niet overal betrouwbaar, hier. En daar kwamen er een paar vanzelf achter. Jan zakte er door (vlakbij de kant) en kwam tot zijn middel toe nat thuis. Hans moest vandaag voor zijn werk wilgen knotten, die half over het ijs hingen. Daarbij haalde hij ook tot twee keer toe natte voeten. Er liggen hier dus wat schoenen met proppen kranten erin op de verwarming, in de hoop, dat die morgenochtend weer droog zijn ;-). En de wasmachine deed de rest...

Maria kreeg vanmiddag haar mentrix op visite. Erg aardig, zo in de vakantie! Maria heeft inmiddels 3 maanden van het schooljaar gemist en het is lastig om te kunnen inschatten wanneer en wat ze kan inhalen/weer oppakken. Het is wat het is.

Mijn dag was vandaag vol afwisseling. Ik was de hele ochtend op pad. Eerst heb ik ingrediënten ingeslagen voor het koken voor de kookrubriek, die ik eens in de vier weken maak. Daarna heb ik spulletjes ingekocht voor DV volgende week, als ik een klasje op bezoek krijg, met kinderen, die over ´de bakker´ werken. Zij komen broodjes bakken. Daarna naar de molen voor nieuwe voorraad bakproducten voor de shop. Intussen had ik een appje van Willem gekregen, dat hij de daglichtlamp kapot had laten vallen, die nodig is voor het fotograferen van de gerechten voor de kookrubriek. Of ik ´even´ langs de Foka wilde rijden voor een nieuwe lamp. De Foka is in hartje Rotterdam en ik ben echt geen held in stadsrijden. Maar goed. Ik wilde niet kinderachtig zijn en toog met moed (en angst en beven) naar de Foka. Ik was blij toen ik veilig en wel mét een auto vol meel én de daglichtlamp thuis kwam. Maar toen was het dan toch al tegen twaalven!

Ik stelde daarom het maken van de kookrubriek maar uit tot vanavond. Eerst even een bak koffie. En intussen kwam Koos met z´n schaatsprobleem en kwam er daardoor zomaar een onverwachts ritje naar de kringloopwinkel oppiepen. Dat was verder geen probleem, want ik moest toch op pad om Maria op te halen, die bij Trijnie in Dordrecht was. Zo gebeurd, zou je zeggen. Maar dat is dan de verkorte versie. De werkelijkheid was: eerst een vriend van Koos ophalen, dan naar de kringloopwinkel in Dordt, daarna Koos en vriend bij het Centraal Station afzetten, vervolgens naar Trijnie rijden, daar even een bakkie koffie drinken en uiteindelijk met Maria naar huis. Al met al ben je dan weer twee uur verder.

Afijn. De volgende programmapunten waren: het bezoek van Maria´s mentrix, het inpakken van de webshopbestellingen, het wegbrengen van de pakketten, het koken van de warme maaltijd (worteltjes met vis, mmmm) voor 8 personen, eten, de keuken opruimen, koken voor de kookrubriek,


nog maar een was ophangen en dan eindelijk, eindelijk ook nog ff wat voor mezelf doen. Stukje haken aan een deken én nog even spinnen van de Merinowol, die ik op marktplaats kocht.





Er past toch eigenlijk best veel in één dag ;-).

Vakantie en weer naar school; winter en lente.

$
0
0
Vrijdag had Willem een dag vrij. Eigenlijk was het plan om samen met Jan een stuk Pieterpad te gaan lopen. Maar met gevoelstemperaturen van -16 werd dat plan netjes in de ijskast gezet (om die uitdrukking in dit geval maar eens te gebruiken :-)).

Evengoed was die vrije dag in de Voorjaarsvakantie echt een kadootje. We sliepen een beetje uit en lummelden wat rond. Om het vakantiegevoel compleet te maken, bakte ik eierkoeken als ontbijt.



We maakten plannetjes, maar wel dusdanig vaag, dat we nog alle kanten uit konden. Zo werd het een onverwachts opa/oma-feestje, doordat schoondochter Geertje appte, of ze een bakkie kon komen doen met de kinderen. Tuurlijk! Hoe fijn is dat, om eens lekker alle tijd voor de kleinkinderen te hebben! De jongens hebben zich prima vermaakt met de strijkkralen, die Geertje net voor een habbekrats van iemand overgenomen had.



´s Middags zijn we bij Wim op z´n nieuwe werk gaan kijken. Sinds 1 januari werkt hij bij Autobedrijf Muilwijk in Brandwijk. Wat was het leuk, om zo door de Alblasserwaard te rijden, met overal schaatspret!! Het was gewoonweg druk in de polder.

We kwamen tegen vijven bij Wim. Hij was nog niet klaar met werken, want er was een steekproef op een door hem gekeurde auto. En die steekproef liep vervolgens uit, doordat de meneer van het RDW een stagiair bij zich had, die de steekproef moest doen. Maar het was evengoed leuk om te zien waar Wim terecht gekomen is, ook al had hij niet echt tijd voor ons. Hij heeft het heel goed naar zijn zin en dat kan ik me helemaal voorstellen. De sfeer daar voelde erg goed en warm!


Ook zaterdag vierden we soort van mini-vakantie. ´s Morgens deden we ons zaterdagochtendbakkie bij schoonmama. En ´s middags vierde Trijnie haar verjaardag. Ze had daarvoor ´op z´n Trijnie´s´ uitgepakt. Het was heel gezellig, heel lekker en vooral: HEEL ROSE :-).




Toen we thuis kwamen is Willem nog heel even met Henk op het ijs op de sloot voor ons huis geweest. En omdat het toch echt heus ging dooien en er afscheid genomen moest worden van de winter, mocht Henk samen met neefje Henk ´s avonds nog even met Jaap en Maaike mee naar de Alblas.



En zo is de vakantie omgevlogen. Met ijspret, schaatsen, bibberkou buiten (ik vind het een wonder dat de cavia´s en konijnen het zo goed doorstaan hebben!), huiselijkheid binnen. En lekker even geen huiswerk. Henk had het dan ook voor de vakantie echt druk gehad! Hij moest op de vrijdag voor de vakantie zijn spreekbeurt houden. En hoe je het ook wendt of keert, dat is nu eenmaal altijd een heel project, wat gepaard gaat met zenuwen en droog oefenen enzo. Voor dat droog oefenen is het dan weer heel handig, als je veel broers en zussen hebt, die allemaal geduldig een keer willen luisteren. Minder handig is, dat ze allemaal commentaar en adviezen hebben, die je helemaal niet wilt horen. Henk deed zijn spreekbeurt over ¨Storm¨. De meester appte een leuke actie-foto. Maar goed, na dat harde werken was een weekje vrij heel welkom!


Maandag stond iedereen weer in de startblokken. En na 1 dag zit je dan weer in het ritme. Zo gaat dat immers. En nu in het weekend de dooi is ingezet en de temperaturen ineens rond de 10 graden liggen, is het alsof er een nieuw begin is. Alle drie mijn bijenvolken hebben de winter overleefd en de bijen vliegen weer als een malle. Hun wintervoorraad is nagenoeg op en ze hebben dringend behoefte aan nectar en stuifmeel. Niet in de laatste plaats doordat de koningin al rond de kortste dag weer is begonnen met eitjes leggen en er dus broed te verzorgen is. Zodra ik er tijd voor heb en het weer meewerkt, ga ik mijn volken inspecteren. Ik ben heel benieuwd hoe het er met ze voorstaat: hoe groot is het volk, of de koningin goed aan de leg is, of er varoamijten zijn enzovoorts.

Ik was intussen heel blij, dat de keukendeur weer fijn open kon: frisse lucht naar binnen en virussen naar buiten S.V.P.

Vanmorgen kreeg ik bijzonder bezoek. Er kwam een klasje kleuters. Zij werken over de bakker en kwamen bij mij een broodbakcursus doen. Hoe leuk is dat?!

De kindjes gaven eerst keurig een hand en zeiden hun naam. En daarna moesten ze toch echt eerst hun schatten aanbieden! Wat hadden ze hun best gedaan! Eerst kreeg ik een pakje van een jongetje, dat helemaal zelf een potje tarwemeel voor mij gemalen had. Hoe schattig :-). Daarna kwam er een pakje met bedankhandjes: heerlijke koekjes, door de kleuters gebakken!


En tenslotte nog een doos vol prachtige klei-gebakjes. Zó prachtig versierd! Geweldig.



Nadat ik alles had bewonderd, kregen de kinderen limonade en een cupcakeje. Maria had mini-cupcakejes gebakken. Feestelijk, en toch niet teveel.



Want er moest later op de ochtend natuurlijk nog brood geproefd worden :-). De juffen kregen koffie en daarna gingen de kinderen aan de slag.

Ik had voor elk kind een placemat neergelegd en daarop een aluminium bakvormpje.



Dat vormpje mochten ze om de beurt invetten. Intussen vormde ik voor allemaal drie bolletjes deeg. Die mochten ze nat maken, in zaadjes dopen en in hun vormpje leggen. Wat waren ze gezellig bezig! Het was handig, dat Maria ook mee kon helpen.

Toen alle kinderen hun kadetjes klaar hadden, mochten die onder een theedoek gaan rijzen. Ik vroeg de kinderen, of ze ook een liedje hadden geleerd over de bakker. Dat hadden ze! Ze zongen over een molenaar die meel maalde, over een bakker die brood bakte, over kindjes die boterhammen aten. Boterhammen met chocopasta, met vruchtenhagel en met worst. Laat ik nu juist die drie soorten beleg klaar hebben liggen om boterhammen mee te beleggen! Iedereen kreeg een bordje en ik sneed heel wat boterhammen. De kinderen mochten zelf smeren en smikkelden en smulden. Eén kindje had trouwens helemaal geen geduld gehad om op die proeverij te wachten. En die hoefde ook geen beleg op haar brood. Ze had steeds een stukje van het brood wat op tafel lag geplukt. Ik had dat natuurlijk wel zien gebeuren en er stiekem dikke pret om gehad :-))).



Ik vertelde de kinderen nog het één en ander over brood bakken. Over meel en bloem enzo. En terwijl de broodjes in de oven werden gebakken, las de juf gezellig een verhaaltje voor.

Wat waren de kinderen trots op hun zelfgebakken breekbroodjes!! Ze kregen ze allemaal mee in een papieren tasje met ook nog een paar staafjes vruchtenhagel. En alle kinderen kregen van mij een echt verdiende handtekening onder hun bakkersdiploma!

De ochtend was omgevlogen. Wat heb ik genoten!

Vanmiddag was het weer het gewone werk. Schoonmama, die altijd op dinsdagmiddag koffie komt drinken, was verkouden en wilde ons niet aansteken. Zo had ik wat extra tijd om kruiden voor de webshop in te pakken en een lekkere prei-ovenschotel te maken.




Vanavond was ik wéér juf: geschiedenisjuf. Henk heeft morgen een repetitie en ik mocht met hem oefenen en hem overhoren. Het Twaalfjarig Bestand, de Nationale Synode, dat. Ik ben weer helemaal bijgespijkerd. En Henk hopelijk ook ;-).




Viewing all 1319 articles
Browse latest View live